Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Babka adwokatowa

DSC00635.JPG
  • DSC00635.JPG
  • DSC00616.JPG
  • DSC00618.JPG
  • DSC00617.JPG
  • DSC00619.JPG
  • DSC00627.JPG
  • DSC00620.JPG
  • DSC00621.JPG
  • DSC00623.JPG
  • DSC00624.JPG
  • DSC00625.JPG
  • DSC00626.JPG
  • DSC00628.JPG
  • DSC00629.JPG
  • DSC00643.JPG
  • Margarynę, olej, adwokat, cukier, cukier waniliowy włożyć do garnka.
  • Doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo słabym ogniu około 10 min. Mieszać w trakcie gotowania.  Zdjąć z ognia i wystudzić.
  • Oddzielić białak i żółtka.
  • Do zimnej masy dodawać po jednym żółtku i mieszać. Połączyć dokładnie masę z żółtkami.
  • Odlać pół szklanki masy.
  • Do reszty masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywno.
  • Pianę dodać  do masy.
  • Delikatnie wmieszać do masy.
  • Ciasto wylać do formy.
  • Piec około 50 min w 160 st. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
  • Jeszcze ciepłą babkę posmarować odłożoną masą (pół szklanki).
  • Odłożyć do wystudzenia.
  • DSC00635.JPG
  • DSC00616.JPG
  • DSC00618.JPG
  • DSC00617.JPG
  • DSC00619.JPG
  • DSC00627.JPG
  • DSC00620.JPG
  • DSC00621.JPG
  • DSC00623.JPG
  • DSC00624.JPG
  • DSC00625.JPG
  • DSC00626.JPG
  • DSC00628.JPG
  • DSC00629.JPG
  • DSC00643.JPG
  • Margarynę, olej, adwokat, cukier, cukier waniliowy włożyć do garnka.
  • Doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo słabym ogniu około 10 min. Mieszać w trakcie gotowania.  Zdjąć z ognia i wystudzić.
  • Oddzielić białak i żółtka.
  • Do zimnej masy dodawać po jednym żółtku i mieszać. Połączyć dokładnie masę z żółtkami.
  • Odlać pół szklanki masy.
  • Do reszty masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywno.
  • Pianę dodać  do masy.
  • Delikatnie wmieszać do masy.
  • Ciasto wylać do formy.
  • Piec około 50 min w 160 st. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
  • Jeszcze ciepłą babkę posmarować odłożoną masą (pół szklanki).
  • Odłożyć do wystudzenia.
  • czas Łączny czas: 90 min (Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie 60 min)
  • porcji Porcji: 16
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Babka jest wilgotna i z delikatną nutką smakową adwokatu.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Margarynę, olej, adwokat, cukier, cukier waniliowy włożyć do garnka.
  2. Doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo słabym ogniu około 10 min. Mieszać w trakcie gotowania. Zdjąć z ognia i wystudzić.
  3. Oddzielić białak i żółtka.
  4. Do zimnej masy dodawać po jednym żółtku i mieszać. Połączyć dokładnie masę z żółtkami.
  5. Odlać pół szklanki masy.
  6. Do reszty masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  7. Dokładnie wymieszać.
  8. Białka ubić na sztywno.
  9. Pianę dodać do masy.
  10. Delikatnie wmieszać do masy.
  11. Ciasto wylać do formy.
  12. Piec około 50 min w 160 st. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
  13. Jeszcze ciepłą babkę posmarować odłożoną masą (pół szklanki).
  14. Odłożyć do wystudzenia.
Kalorie: - kcal / 16 porcję

Potrzebne składniki:

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Babka adwokatowa
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Babka adwokatowa

Wydrukuj przepis

Babka adwokatowa

Zgłoś przepis do moderacji