1

2

Przepisy

Babka adwokatowa

4/5

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 16 porcji

Babka jest wilgotna i z delikatną nutką smakową adwokatu.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Margarynę, olej, adwokat, cukier, cukier waniliowy włożyć do garnka.
  2. Doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo słabym ogniu około 10 min. Mieszać w trakcie gotowania. Zdjąć z ognia i wystudzić.
  3. Oddzielić białak i żółtka.
  4. Do zimnej masy dodawać po jednym żółtku i mieszać. Połączyć dokładnie masę z żółtkami.
  5. Odlać pół szklanki masy.
  6. Do reszty masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  7. Dokładnie wymieszać.
  8. Białka ubić na sztywno.
  9. Pianę dodać do masy.
  10. Delikatnie wmieszać do masy.
  11. Ciasto wylać do formy.
  12. Piec około 50 min w 160 st. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
  13. Jeszcze ciepłą babkę posmarować odłożoną masą (pół szklanki).
  14. Odłożyć do wystudzenia.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: