1

2

Przepisy

Placki ryżowe

5/5

przygotowanie: 0 minut

porcje: 4 porcje

Chrupiące, smażone placki ryżowe piękny złocisty kolor oraz wyrazisty smak zawdzięczają kurkumie, zwanej indyjskim szafranem. Dodajemy ją do Rosołu drobiowo-warzywnego Domowa Kuchnia WINIARY, w którym gotujemy ryż – dzięki temu potrawa zyskuje przyjemną, pikantną nutkę. Nie należy jednak przesadzać z ilością tej przyprawy, bo danie może zgorzknieć. Ryżową masę smażymy (tak jak placki ziemniaczane) na oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek. Gotowe placki podajemy – na gorąco lub na zimno - w towarzystwie dwóch kolorowych dipów: paprykowego oraz musztardowego z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę, dodaj kostki rosołowe i kurkumę, gotuj w nich ryż przez ok. 20 minut.
  2. W międzyczasie zetrzyj ser na tarce, wymieszaj go z jajkami.
  3. Odsącz ryż i odczekaj aż ostygnie.
  4. Wymieszaj z jajkiem i serem, ugnieć jak ciasto.
  5. Uformuj małe placuszki i smaż je na oleju.
  6. Przygotuj 2 dipy - majonez podziel na 2 części - 100 ml wymieszaj z papryką, a 200 ml z musztardą.
  7. Placki podawaj z dipami bezpośrednio po usmażeniu lub jako zimną przekąskę.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: