Czekoladowe ciasto z malinami

Oceń ten przepis!

4/5 4 9 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 8

4/5 4 9 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Polewa

Przygotowanie:

  1. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać do białości i do rozpuszczenia się cukru.
  2. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiane przez sitko. Wlać nalewkę i wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
  4. Czekoladę pokroić w drobną kostkę lub zmiksować w blenderze. Dodać do ciasta i wymieszać.
  5. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta, a następnie posypać połową malin. Wylać resztę ciasta i posypać na górze resztą malin.
  6. Piec około 1 godziny w 170 stopniach.
  7. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto polać polewą i ozdobić malinami i jeżynami.
  8. Polewa: w garnuszku rozpuścić margarynę z mlekiem, kakao i cukrem pudrem. Mieszać i doprowadzić do lekkiego mrugnięcia, zdjąć i przestudzić. Polać zimne ciasto i udekorować owocami.

Opis przepisu:

Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem malin - kompozycja smakowa idealna. Czekoladowe ciasto z malinami może posłużyć za codzienny deser, sprawdzi się ono również jako urodzinowy tort. Sprawdź, dlaczego połączenie malin z kakao jest tak bardzo wyjątkowe! Nie zapomnij o odrobinie Proszku do pieczenia WINIARY, by ciasto stało się puszyste.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?