1

2

Przepisy

Kartoflak

5/5 5 3 5 1

przygotowanie: 25 minut

oczekiwanie: 120 minut

porcje: 6 porcji

Najlepszy jest następnego dnia, odsmażany

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, opłukać zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu z boczku.
  4. Mięso gulaszowe podsmażyć oddzielnie.
  5. Do masy ziemniaczanej wlać mleko, dodać sól, pieprz, mąkę, jajka, wymieszać.
  6. Następnie do wymieszanej masy, dodać mięso, boczek, cebulę z tłuszczem, dokładnie wymieszać.
  7. Masę wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok.95 minut w 190 stop.

1 wskazówka do przepisu

  • Ewek
    Używam tylko żółtych ziemniaków a cebulę scieram wprost do masy ziemniaczanej.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: