Ciasto z czereśniami do góry nogami

Oceń ten przepis!

5/5 5 10 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 12

5/5 5 10 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Cytrynę umyć, sparzyć i zetrzeć z połowy skórkę.
  2. Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować i wyłożyć na dnie (wyścielonej papierem) tortownicy o średnicy 18cm.
  3. Do miski wrzucić 90 g masła, utrzeć na puszysto, dodać domowy cukier wanilinowy, utrzeć dokładnie. Następnie wrzucać po jednym jajku cały czas ucierając. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać razem do miski. Dodać skórkę cytrynową. Zmiksować na wolnych obrotach.
  4. Na czereśnie wylać ciasto i równo rozprowadzić.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 35 minut do suchego patyczka.
  6. Ostudzić, zdjąć obręcz i położyć na ciasto talerz. Następnie trzymając od spodu dłonią, szybkim ruchem przewrócić ciasto na talerz. Posypać cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Ciasto z czereśniami to bardzo dobry sposób na wykorzystanie tych sezonowych owoców. Kiedy mamy ich pod dostatkiem, ten deser staje się wręcz obowiązkiem! Idealnie sprawdzi się w połączeniu z kawą lub herbatą w letnim ogrodzie. Do roboty!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?