Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Ciasto z kremem i galaretką

Oceń ten przepis!

3/5 3 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 16

3/5 3 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno, w trakcie ubijania stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
  2. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika i piec w 180 stopniach, przez około 30 minut.
  3. Ciasto upieczone ostudzić, przekroić na połowę.
  4. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Drugą galaretkę rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody i też odstawić do stężenia.
  5. Śmietanę ubić na sztywno, dodając po łyżce lekko stężałej galaretki, ciągle ubijając.
  6. Gdy masa śmietankowa zacznie gęstnąć, większą połowę masy, wyłożyć na pierwszą część ciasta.
  7. Na kremie położyć drugą część ciasta, resztę kremu.Galaretkę wylać na wierzch ciasta, zastudzić.

Opis przepisu:

Ciasta kochamy wszyscy. A to z kremem i galaretką sprawi, że odkryjecie tę miłość na nowo. Niezwykle lekkie i delikatne, zachwyca smakiem i równowagą. Nie jest zbyt słodkie, a każdy kolejny kawałek będzie kusił, żeby nie być tym ostatnim. Cytrynowy posmak sprawia, że ciasto jest jedyne w swoim rodzaju i zostaje w pamięci na długo.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?