1

2

Przepisy

Swojskie salami

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 240 minut

porcje: 6 porcji

Najlepsza domowa wędlinka

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso i słoninę zmielić, dodać przyprawy i bardzo starannie wyrobić masę
  2. Ułożyć wyrobione mięso w kamiennym garnku, ciasno ubić, przykryć ściereczką i pozostawić do następnego dnia.
  3. Masę mięsną najlepiej nałożyć do prostego jelita wieprzowego
  4. Nakładać niezbyt długie batony i szczelnie związywać końce.
  5. Kiełbasę obsuszać przez 3 dni i wędzić w zimnym dymie przez 4-6 dni, a następnie jeszcze suszyć.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: