Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Żeberka duszone w winie czerwonym

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 12 godz. 30 min.

  • Porcje 6

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Żeberka:

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszać wino z cebulą, czosnkiem, tymiankiem, liściem laurowym, solą i pieprzem.
  2. Dodać żeberka i dobrze wymieszać, aby pokryły się marynatą.
  3. Wstawić do lodówki na całą noc.
  4. Żeberka wyjąć z marynaty, przełożyć na patelnię i zrumienić na oliwie na dużym ogniu, smażąc przez kilka minut.
  5. Dodać marynatę przecedzoną w której leżały żeberka.
  6. Dodać ocet. Zalać wodą i dusić do miękkości.
  7. Podawać z ziemniaczkami i z czerwonym wytrawnym winem.

Opis przepisu:

Żeberka duszone w czerwonym winie to potrawa wykwintna, która świetnie nadaje się na szykowny obiad lub kolację. Wino jakie wybierzemy, powinno być czerwone i półwytrawne, ponieważ takie najlepiej wzbogaci smak mięsa. Dodajmy przyprawy, które wzmocnią aromat potrawy. Końcowy efekt będzie zdumiewający! Pycha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?