Muffinki dyniowe

Oceń ten przepis!

4/5 4 26 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 55 min.

  • Porcje 12

4/5 4 26 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przygotować mus dyniowy gotując warzywa na parze lub piekąc je w piekarniku.Następnie wystudzić je i zmiksować.
  2. Wymieszać w misce jajko z jogurtem i cukrem przy pomocy drewnianej łyżki. Dodać mus dyniowy, cukier waniliowy i olej. Połączyć starannie wszystkie składniki.
  3. W drugiej miseczce wymieszać mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać pestki dyni i szczyptę soli.
  4. Płynną masę wlać do mąki. Całość wymieszać aż do połączenia się składników.
  5. Napełnić foremki (lub papilotki) do ich 3/4 wysokości.
  6. Wstawić do piekarnika i piec przez ok.20-25 minut w temp.180 st. aż do zarumienienia wierzchu.
  7. Babeczki wystudzić na kratce kuchennej
  8. Po ostygnięciu, babeczki można podawać bez dodatków lub opruszyć je cukrem pudrem, a także ozdobić dżemem dyniowym.

Opis przepisu:

Bardzo delikatne, wilgotne i aromatyczne muffinki dyniowe to doskonałe słodkie co nieco do kawy lub na dzień dobry. Można je posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub posmarować dżemem dyniowym. Wyrosną pulchne dzięki Proszkowi do pieczenia WINIARY. Ich wykonanie nie sprawi Ci żadnych trudności.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?