1

2

Przepisy

Naleśniki z budyniem i winogronami

5/5 5 12 5 1

przygotowanie: 35 minut

porcje: 4 porcje

686 calories kalorie: 686 kcal / porcja

Naleśniki z budyniem i winogronami wręcz rozpływają się w ustach, a to dzięki puszystemu nadzieniu – masie budyniowej z dodatkiem śmietany. W naleśnikach z budyniem ukryta jest także niespodzianka w postaci soczystych połówek winogron. Tak przygotowane, aksamitne naleśniki z budyniem i winogronami podawaj w formie trójkątów, ale nie zapominaj, by usmażyć sporą liczbę naleśników, bo gwarantujemy, że bardzo szybko będą znikać z talerzy!

składniki:

Liczba porcji:

naleśniki:

Przygotowanie:

  1. Budyń (proszek) rozprowadź w 1/2 szklanki zimnego mleka, pozostałe mleko zagotuj.
  2. Do gotującego mleka wlej rozprowadzony proszek, dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 0,5 minuty cały czas mieszając.
  3. Śmietanę ubij z cukrem i połącz z budyniem.
  4. naleśniki:
  5. Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywna pianę.
  6. Do żółtek dodaj śmietankę, mąkę i białka. Dokładnie wymieszaj.
  7. Naleśniki smaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
  8. Winogrona przekrój na połowę i usuń pestki.
  9. Na naleśniki nakładaj porcję budyniu oraz winogrona, składaj w trójkąty.
  10. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: