1

2

Przepisy

Żurek świąteczny

4/5

przygotowanie: 15 minut

porcje: 4 porcje

kalorie: 200 kcal / porcja

Żurek świąteczny musi być wyjątkowy, dlatego tym razem ugotujemy go na Żurku Nasza Specjalność WINIARY z dodatkiem aromatycznego Bulionu z grzybami leśnymi Domowa kuchnia. Do tego podsmażana wiejska szynka i cebula oraz świeży czosnek i majeranek do smaku. Podajemy z ćwiartkami jaj na twardo - w bulionówkach lub w specjalnych chlebkach do żuru.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Żurek wsyp do 1 litra zimnej wody, dokładnie rozmieszaj i zagotuj.
  2. Do żurku dodaj kostkę bulionową.
  3. Szynkę pokrój w plastry i podsmaż na tłuszczu.
  4. Podsmażoną szynkę dodaj do zupy.
  5. Obierz cebulę i drobno pokrój.
  6. Na tłuszczu ze smażenia zeszklij cebulę i również dodaj do zupy.
  7. Gotuj przez 5 min.
  8. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dodaj do zupy.
  9. Do zupy dodaj także majeranek.
  10. Ugotuj jajka na twardo, ostudź je i obierz ze skorupek.
  11. Pokrój jajka na ćwiartki i podawaj z zupą.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: