Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Żurek świąteczny

  • Żurek świąteczny
  • czas Łączny czas: 15 min
  • porcji Porcji: 4
  • kalorie Kalorie: 200 kcal / 1 porcję

Żurek świąteczny musi być wyjątkowy, dlatego tym razem ugotujemy go na Żurku Nasza Specjalność WINIARY z dodatkiem aromatycznego Bulionu z grzybami leśnymi Domowa kuchnia. Do tego podsmażana wiejska szynka i cebula oraz świeży czosnek i majeranek do smaku. Podajemy z ćwiartkami jaj na twardo - w bulionówkach lub w specjalnych chlebkach do żuru.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Żurek wsyp do 1 litra zimnej wody, dokładnie rozmieszaj i zagotuj.
  2. Do żurku dodaj kostkę bulionową.
  3. Szynkę pokrój w plastry i podsmaż na tłuszczu.
  4. Podsmażoną szynkę dodaj do zupy.
  5. Obierz cebulę i drobno pokrój.
  6. Na tłuszczu ze smażenia zeszklij cebulę i również dodaj do zupy.
  7. Gotuj przez 5 min.
  8. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dodaj do zupy.
  9. Do zupy dodaj także majeranek.
  10. Ugotuj jajka na twardo, ostudź je i obierz ze skorupek.
  11. Pokrój jajka na ćwiartki i podawaj z zupą.
Kalorie: 800 kcal / 4 porcję

Potrzebne składniki:

Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 27 lutego 2012
    Koraliczek

    W każde święta wielkanocne, obowiązkowo na stole w moim rodzinnym domu! :)

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Żurek świąteczny
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Żurek świąteczny

Wydrukuj przepis

Żurek świąteczny

Zgłoś przepis do moderacji