Sos śmietanowy

Oceń ten przepis!

4/5 4 32 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 10 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 6

4/5 4 32 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do rozpuszczonego tłuszczu na patelni dodać mąkę, przesmażyć, uważając, aby jej nie zrumienić.
  2. Do mąki wlać gorącego bulionu, dobrze wymieszać, aby nie zrobiły się grudy, zagotować.
  3. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i solą.
  4. Wymieszaną śmietanę wlać do sosu, zagotować.

Opis przepisu:

Sosy to nie tylko element dekoracyjny do dań. Ich zadaniem jest wydobywanie smaku potrawy i podkreślenie jej składników. Dlatego, choć często na polskich stołach goszczą ciemne sosy pieczeniowe, czasem warto wybrać nieco lżejszą alternatywę. Swoją kremową konsystencją zachwyci Cię sos śmietanowy według naszego przepisu.

Łączy w sobie aromatyczny smak domowego rosołu z delikatną kwaskowatością i świeżością cytryny. Ten orzeźwiający dip przygotujesz w około pół godziny, a wykorzystasz jako dodatek do mięs i nie tylko. Znakomicie komponuje się z zapiekanymi ziemniakami okraszonymi boczkiem czy wszelkiego rodzaju kluskami. Możesz też wypróbować jego połączenia z innymi daniami.

Przygotuj Bulion Warzywny WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozpuść masło i dodaj do niego mąkę. Przesmaż, cały czas mieszając i nie dopuszczając do jej zarumienienia. Do mąki wlej rosół i dokładnie mieszaj, żeby pozbyć się grudek. Zagotuj całość. Śmietanę wymieszaj razem z sokiem z 1 lub 2 cytryn oraz odrobiną soli. Wlej do wywaru i zagotuj.

Tak przygotowany sos śmietanowy najlepiej podawać na ciepło. Możesz spróbować go zestawić nie tylko z mięsem, ale na przykład naleśnikami z wytrawnym nadzieniem. Dobrym pomysłem będzie także wypróbowanie go jako element zapiekanki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?