składniki:
liczba porcji:


Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200°C.
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Rosół rozpuść w 1 szklance wrzącej wody.
- Dynię umyj, przekrój na części, obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w kostkę, włóż do miski i skrop olejem. Rozłóż na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości. Dynia powinna być miękka, ale nie przyrumieniona.
- Upieczoną dynię przełóż do garnka, wlej sok pomarańczowy, rosół i śmietankę.
- Zmiksuj. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.
- Zupę podaj z grzankami.
Opis przepisu:
Autor: WINIARY
Przepyszną jesienną kremową zupę z dyni z nutą pomarańczy przyrządzimy właściwie bez gotowania. Wystarczy upiec kawałki miąższu dyni w piekarniku i zmiksować je z Rosołem drobiowym WINIARY, śmietanką oraz sokiem pomarańczowym. Do przyrządzenia naszej zupy krem z dyni możemy użyć dyni hokkaido lub muszkatołowej - ich miąższ jest wyjątkowo smaczny i aromatyczny. Tak przyrządzony krem z dyni skutecznie rozgrzeje Ciebie i Twoich bliskich w chłodne jesienne wieczory.
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?