Zupa dyniowa z pieczonej dyni z nutą pomarańczy

Oceń ten przepis!

4/5 4 26 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 32 min.

  • Oczekiwanie 10 min.

  • Porcje 4

4/5 4 26 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C.
  2. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Rosół rozpuść w 1 szklance wrzącej wody.
  4. Dynię umyj, przekrój na części, obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w kostkę, włóż do miski i skrop olejem. Rozłóż na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości. Dynia powinna być miękka, ale nie przyrumieniona.
  5. Upieczoną dynię przełóż do garnka, wlej sok pomarańczowy, rosół i śmietankę.
  6. Zmiksuj. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.
  7. Zupę podaj z grzankami.

Opis przepisu:


Przepyszną jesienną kremową zupę z dyni z nutą pomarańczy przyrządzimy właściwie bez gotowania. Wystarczy upiec kawałki miąższu dyni w piekarniku i zmiksować je z Rosołem drobiowym WINIARY, śmietanką oraz sokiem pomarańczowym. Do przyrządzenia naszej zupy krem z dyni możemy użyć dyni hokkaido lub muszkatołowej - ich miąższ jest wyjątkowo smaczny i aromatyczny. Tak przyrządzony krem z dyni skutecznie rozgrzeje Ciebie i Twoich bliskich w chłodne jesienne wieczory.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?