1

2

Przepisy

Zapiekanka a la lazania

4/5 4 30 5 1

przygotowanie: 50 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

675 calories kalorie: 675 kcal / porcja

Gdy naprawdę chcecie się najeść i to na dodatek po włosku – idealna będzie domowa zapiekanka a la lazania. Zamiast płatów lasagne użyjemy zwykłych, ugotowanych mocno al dente makaronowych świderków, które przełożymy podsmażoną z cebulą i czosnkiem mieloną wołowiną, z dodatkiem przecieru pomidorowego i ziół prowansalskich. Ułożone warstwami składniki, z serową „posypką”, zapiekamy w WINIARY POMYSŁ NA... zapiekankę makaronową z serem. Danie dekorujemy natką lub gałązkami świeżych ziół i podajemy prosto z piekarnika.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odsącz.
  2. POMYSŁ NA... rozprowadź w mleku i zagotuj. Piekarnik rozgrzej do 180 °C.
  3. Cebulę i czosnek oczyść, posiekaj, zeszklij na oliwie, dodaj mięso i smaż razem przez 10 minut.
  4. Następnie dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  5. Do naczynia do zapiekania wylej część sosu, wyłóż połowę makaronu i posyp połową sera.
  6. Następnie wyłóż mięso i resztę makaronu. Całość pokryj resztą sosu i posyp serem.
  7. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut.

1 wskazówka do przepisu

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: