Zapiekanka a la lazania

4/5 4 31 5 1
4/5 4 31 5 1
  • Przygotowanie: 50 min.

  • Oczekiwanie: 30 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odsącz.
  2. POMYSŁ NA... rozprowadź w mleku i zagotuj. Piekarnik rozgrzej do 180 °C.
  3. Cebulę i czosnek oczyść, posiekaj, zeszklij na oliwie, dodaj mięso i smaż razem przez 10 minut.
  4. Następnie dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  5. Do naczynia do zapiekania wylej część sosu, wyłóż połowę makaronu i posyp połową sera.
  6. Następnie wyłóż mięso i resztę makaronu. Całość pokryj resztą sosu i posyp serem.
  7. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut.

Opis przepisu:

Gdy naprawdę chcecie się najeść i to na dodatek po włosku – idealna będzie domowa zapiekanka a la lazania. Zamiast płatów lasagne użyjemy zwykłych, ugotowanych mocno al dente makaronowych świderków, które przełożymy podsmażoną z cebulą i czosnkiem mieloną wołowiną, z dodatkiem przecieru pomidorowego i ziół prowansalskich. Ułożone warstwami składniki, z serową „posypką”, zapiekamy w WINIARY POMYSŁ NA... zapiekankę makaronową z serem. Danie dekorujemy natką lub gałązkami świeżych ziół i podajemy prosto z piekarnika.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?