1

2

Przepisy

Murzynek gotowany

5/5

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 90 minut

porcje: 14 porcji

Pyszny murzynek łatwy do zrobienia

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozpuścić margarynę z 1/2 szkl. wody. Do gorącej margaryny i wody wsypać cukier i kakao wymieszać. odstawić do wystudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę.
  2. Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia
  3. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać przełożyć do formy i upiec w piekarniku nag. do 180 stopni przez ok. 45 min. (blaszka o wymiarach 26 na 26 lub średnia tortownica)
  4. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: