Murzynek gotowany

5/5 5 8 5 1
5/5 5 8 5 1
  • Przygotowanie: 20 min.

  • Oczekiwanie: 45 min.

  • Porcje: 14

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozpuścić margarynę z 1/2 szkl. wody. Do gorącej margaryny i wody wsypać cukier i kakao wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę.
  2. Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia.
  3. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  4. Przełożyć do formy i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 min. (blaszka o wymiarach 26 na 26cm lub średnia tortownica).
  5. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami.

Opis przepisu:

Ile gospodyń domowych, tyle przepisów na ciasto z dodatkiem kakao, jednak murzynek jest chyba jednym z najczęściej pojawiających się przepisów. I nie ma się co dziwić, gdyż jest świetny w smaku, robi się go bardzo łatwo i nie potrzeba do niego skomplikowanych składników. Poniżej przedstawiamy przepis na murzynek gotowany, który jest naprawdę łatwy i szybki w wykonaniu. Takie kakaowe ciasto wyśmienicie smakuje polane polewą z gorzkiej czekolady i podane z łyżką kwaskowatej konfitury z wiśni.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?