Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Murzynek gotowany

w400_h400_mf_bffffff (6).jpg
  • w400_h400_mf_bffffff (6).jpg
  • w800_h600_ma_bffffff (1).jpg
  • w800_h600_ma_bffffff (2).jpg
  • w800_h600_ma_bffffff.jpg
  • Rozpuścić margarynę z 1/2 szkl. wody. Do gorącej margaryny i wody wsypać cukier i kakao wymieszać. odstawić do wystudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę.
  • Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia
  • Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać przełożyć do formy i upiec w piekarniku nag. do 180 stopni przez ok. 45 min. (blaszka o wymiarach 26 na 26 lub średnia tortownica)
  • Po upieczeniu można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami
  • w400_h400_mf_bffffff (6).jpg
  • w800_h600_ma_bffffff (1).jpg
  • w800_h600_ma_bffffff (2).jpg
  • w800_h600_ma_bffffff.jpg
  • Rozpuścić margarynę z 1/2 szkl. wody. Do gorącej margaryny i wody wsypać cukier i kakao wymieszać. odstawić do wystudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę.
  • Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia
  • Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać przełożyć do formy i upiec w piekarniku nag. do 180 stopni przez ok. 45 min. (blaszka o wymiarach 26 na 26 lub średnia tortownica)
  • Po upieczeniu można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami
  • czas Łączny czas: 120 min (Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie 90 min)
  • porcji Porcji: 14
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Pyszny murzynek łatwy do zrobienia

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Rozpuścić margarynę z 1/2 szkl. wody. Do gorącej margaryny i wody wsypać cukier i kakao wymieszać. odstawić do wystudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę.
  2. Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia
  3. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać przełożyć do formy i upiec w piekarniku nag. do 180 stopni przez ok. 45 min. (blaszka o wymiarach 26 na 26 lub średnia tortownica)
  4. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami
Kalorie: - kcal / 14 porcję

Potrzebne składniki:

  • margaryna (25 dag)
  • woda (0,5 szklanki)
  • cukier (1 szklanka)
  • kakao (3 łyżki)
  • jajka (4 sztuki)
  • mąka tortowa (2 szklanki)
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • polewa (do dekoracji)
  • wiórki (do dekoracji)

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Murzynek gotowany
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Murzynek gotowany

Wydrukuj przepis

Murzynek gotowany

Zgłoś przepis do moderacji