Zupa marchewkowa z imbirem i curry oraz z grzankami ziołowymi

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj na małe kawałki.
  2. Pokrojone składniki włóż do woka, dodaj oliwę z oliwek i smaż pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.
  3. Kiedy marchewka zmięknie, przełóż całość do garnka i zalej 1 litrem gorącej wody.
  4. Dodaj przyprawy - sól, pieprz, curry, imbir. Gotuj na małym ogniu kilka minut. Na koniec dodaj WINIARY Przyprawę do zup, sosów i sałatek.
  5. Całość zmiksuj blenderem na jednolota masę. Dodaj mleczko kokosowe i ponownie zmiksuj.Jeśli chcesz, aby zupa była mocno rozgrzewająca, możesz dodać jeszcze trochę imbiru oraz curry.
  6. Przygotuj grzanki: kromki chleba wysmaruj lekko po obu stronach oliwą. Pokrój chleb w kostkę. Piecz w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180 stopni lub smaż na suchej teflonowej patelni, do zrumienienia.
  7. Do kremu możesz dodać także prażone pestki dyni lub słonecznika.
  8. Zupę udekoruj świeżymi ziołami - najlepiej estragonem lub pietruszką.

Opis przepisu:

Na chłodne dni polecam rozgrzewającą zupę marchewkową z dodatkiem mleczka kokosowego, curry i imbiru. Zupa najlepiej smakuje z grzankami z ciemnego pieczywa.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?