1

2

Przepisy

Zrazy mielone w sosie

4/5

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 10 minut

porcje: 4 porcje

kalorie: 373 kcal / porcja

Zrazy mielone świetnie nadają się na element obiadu lub przekąska jedzona na zimno. Sięgamy po nie często i chętnie, wiec warto zadbać by były urozmaicone. Jak to zrobić? Klasyczne zrazy mielone możemy wzbogacić dodając do mięsnej masy warzywa lub podając je z sosem. Szczególnie polecamy tu sos na bazie pieczarek i świeżego szczypiorku. Takie rozwiązanie sprawi, że kotleciki nabiorą nowego smaku i będą się prezentowały na prawdę elegancko.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso połącz z jajkiem, bułką tartą i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.
  3. Z masy mięsnej uformuj 4 płaskie zrazy, obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju, zsuń na bok.
  4. Dodaj pieczarki i podsmaż na dużym ogniu przez 5 minut.
  5. Kostkę Bulionu pieczarkowego rozpuść w 0,5 szkl. gorącej wody, połącz ze śmietanką i podlej mięso.
  6. Duś przez 10 minut na wolnym ogniu.
  7. Podaj z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: