Zrazy mielone w sosie

4/5 4 8 5 1
4/5 4 8 5 1
  • Przygotowanie: 32 min.

  • Oczekiwanie: 25 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso połącz z jajkiem, bułką tartą i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.
  3. Z masy mięsnej uformuj 4 płaskie zrazy, obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju, zsuń na bok.
  4. Dodaj pieczarki i podsmaż na dużym ogniu przez 5 minut.
  5. Kostkę Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY rozpuść w 0,5 szkl. gorącej wody, połącz ze śmietanką i podlej mięso.
  6. Duś przez 10 minut na wolnym ogniu.
  7. Podaj z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.

Opis przepisu:

Zrazy mielone świetnie nadają się na element obiadu lub przekąska jedzona na zimno. Sięgamy po nie często i chętnie, wiec warto zadbać by były urozmaicone. Jak to zrobić? Klasyczne zrazy mielone możemy wzbogacić dodając do mięsnej masy warzywa lub podając je z sosem. Szczególnie polecamy tu sos na bazie pieczarek i świeżego szczypiorku. Takie rozwiązanie sprawi, że kotleciki nabiorą nowego smaku i będą się prezentowały na prawdę elegancko.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?