1

2

Przepisy

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

5/5

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 20 minut

porcje: 4 porcje

kalorie: 258 kcal / porcja

Zapiekanka ziemniaczana zwykle kojarzy nam się z warzywną bazą i dużą ilością stopionego żółtego sera. Tymczasem przepis na zapiekankę można nico urozmaicić. Świetną alternatywą klasycznego sera żółtego jest sos śmietanowy. Polewając nim naszą zapiekankę z ziemniaków, mięsa mielonego i pieczarek, stworzymy pyszne połączenie, które dobrze sprawdzi się na obiad lub pożywną kolację. Spróbuj sama!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  2. Wrzuć ziemniaki do wrzącej wody i gotuj przez 10 minut, następnie odsącz.
  3. Cebulę i pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę, podsmaż na maśle razem z mięsem.
  4. Dopraw pokruszoną Kostką Mięsną i pieprzem.
  5. Wymieszaj z ziemniakami.
  6. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem. Włóż do niego zawartość patelni.
  7. Zalej śmietanką i zapiekaj 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: