Ziemniaki księżnej

Oceń ten przepis!

4/5 4 20 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 8

4/5 4 20 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.
  2. Do letnich ziemniaków dodać jedno całe jajko, żółtko,masło, gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Odłożyć do wystudzenia.
  3. Nakładać masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać rozetki z ziemniaków.
  4. Białko lekko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować rozetki ziemniaczane. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 st i piec około 20 min.

Opis przepisu:

Ziemniaki księżnej nie bez powodu tak właśnie się nazywają. Są aksamitne i niezwykle delikatne w smaku, a do tego wyglądają cudnie! Do ugotowanych ziemniaków dodaj masło, jajko i przyprawy, a następnie tak przygotowaną masę wyciskaj za pomocą rękawa cukierniczego, formując na blasze ziemniaczane, puszyste rozetki. Ziemniaki księżnej zapiekaj w piekarniku i podawaj na półmisku na przykład podczas wyjątkowych uroczystości, ale także na co dzień, jeśli chcesz zaskoczyć domowników nową wersją tradycyjnych ziemniaków.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?