1

2

Przepisy

Zupa Kartoflanka

4/5 4 3 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 45 minut

porcje: 4 porcje

Ulubiona zupa mojego męża i syna, ale nie tylko. Musi być dobra, bo przepis przekazałam już wielu znajomym. Szybka i rozgrzewająca zupa.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W 6 litorwym garnku zagotować wodę i osolić. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i jarzynkę.
  2. Do gotującej się wody dodać liść pora, seler, pietruszkę, pokrojoną w drobną kostkę marchew. Doprowadzić do wrzenia, po czym dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotować na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną.
  3. W szklance przygotować mleko rozmieszane z mąką. Po czym zabielić zupę. Pogotować, po czym dodać wstrząśniętą wcześniej maślankę mrągowską. Doprowadzić do wrzenia.
  4. Na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę z pokrojoną w kostkę cebulą. Po usmażeniu dodać do gotującej się zupy.
  5. Do gotującej się zupy dodać majeranek, doprawić do smaku maggi i pieprzem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: