1

2

Przepisy

Cytrynowiec na biszkopcie

5/5

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 45 minut

porcje: 16 porcji

Pyszny cytrynowiec z herbatnikami

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Masa

KREM

Przygotowanie:

  1. BISZKOPT Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
  2. Do ubitej piany dodawać stopniowo po jednym żółtku, ubijać
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy żółtkowej, ostrożnie wymieszać.
  4. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy ,wstawić do piekarnika, piec w 175 stop.przez ok.30 minut
  5. MASA BUDYNIOWA Do rondla wlać 2 szkl wody, dodać cukier i sok z cytryny, zagotować.
  6. Budynie rozprowadzić w 1 szkl zimnej wody, wlać do gotującej się wody z cukrem, zagotować
  7. Zestawić budyń z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać.
  8. Ugotowane budynie wystudzić, utrzeć z masłem na puszysty krem.
  9. MASA ŚMIETANKOWA Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z bitą śmietaną.
  10. SKŁADANIE CIASTA 1.biszkopt 2.masa cytrynowa 3.masa śmietankowa 4.herbatniki
  11. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: