Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Kluseczki z białej kapusty

Oceń ten przepis!

5/5 5 10 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 10 min.

  • Porcje 3

5/5 5 10 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkować, dusić na oleju około 25 minut. Na początku można dolać troszeczkę wody na dno, aby się nie przypaliło.
  2. Kapustę studzimy i mielimy, dodajemy mąkę, jajko.
  3. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami - można zamiast prowansalskich użyć swoich ulubionych.
  4. Dłonie posypujemy mąką, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące żeby się nie rozpadały. Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.

Opis przepisu:

Kluseczki z białej kapusty to ciekawy, nietypowy sposób na obiad lub lunch. Smakiem zaskoczy niejednego kuchennego eksperta i to w pozytywny sposób. A kiedy ekspert dowie się, z czego wykonane są kluski, zrobi jeszcze bardziej zdziwioną minę. Jedno jest pewne – wszyscy domownicy będą się zajadać. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • ania72
    Udały się pysznie, choć zrobiłam z niewielką modyfikacją: dodałam mąkę pełnoziarnistą, a po ugotowaniu kuleczki zanurzyłam w gorącym sosie śmietankowo - koperkowym. I nie dodawałam żadnych przypraw oprócz soli i pieprzu.
  • Redone
    Wyszły smaczne, chociaż chyba trochę popsułam proporcje bo były trochę paciowate :) Podałam z zasmażoną cebulką, ale na przyszłość dodam do cebulki też troszkę boczku albo szynki. Spokojnie może stanowić samodzielny obiad jeśli ktoś nie musi mieć mięsa na talerzu ;)
  • szpileczkaa
    Mi smakowały z sosem pieczarkowym
  • Halia
    nigdy nie pomyślałam, że można zrobić kluski z kapusty. Czy to dodatek do jakiegoś dania, czy może smakują bez dodatków?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?