Śledź w śmietanie

5/5 5 5 5 1
5/5 5 5 5 1
  • Przygotowanie: 20 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 10 min.

  • Porcje: 6

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Majonez połącz ze śmietaną.
  2. Filety zalej wodą na ok. 60 minut, przekrój wzdłuż, zroluj, zepnij wykałaczką i skrop sokiem z cytryny.
  3. Cebule obierz, przekrój na połowę i pokrój w plasterki.
  4. Przelej wrzącą wodą, ostudź i posyp cukrem, odstaw na około 10 minut.
  5. Sos majonezowy połącz z cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Wyłóż na półmisek, a na nim ułóż ślimaczki śledziowe.

Opis przepisu:

Śledziowe ślimaczki idealnie sprawdzą się w formie przekąski lub przystawki, a także jako danie główne, podane z młodymi ziemniaczkami i sadzonym jajkiem. Roladki z filetów śledziowych podawaj z sosem majonezowym, doprawionym świeżym pieprzem wraz z posiekaną natką pietruszki. A jeśli lubisz świeże zioła, śmiało możesz dodać również szczypiorek i zieloną cebulkę. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?