1

2

Przepisy

Śledź w śmietanie

5/5

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 6 porcji

kalorie: 306 kcal / porcja

Śledziowe ślimaczki idealnie sprawdzą się w formie przekąski lub przystawki, a także jako danie główne, podane z młodymi ziemniaczkami i sadzonym jajkiem. Roladki z filetów śledziowych podawaj z sosem majonezowym, doprawionym świeżym pieprzem wraz z posiekaną natką pietruszki. A jeśli lubisz świeże zioła, śmiało możesz dodać również szczypiorek i zieloną cebulkę. Smacznego!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Majonez połącz ze śmietaną.
  2. Filety zalej wodą na ok. 60 minut, przekrój wzdłuż, zroluj, zepnij wykałaczką i skrop sokiem z cytryny.
  3. Cebule obierz, przekrój na połowę i pokrój w plasterki.
  4. Przelej wrzącą wodą, ostudź i posyp cukrem, odstaw na około 10 minut.
  5. Sos majonezowy połącz z cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Wyłóż na półmisek, a na nim ułóż ślimaczki śledziowe.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: