Świąteczna sałatka warstwowa

Oceń ten przepis!

4/5 4 198 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Porcje 6

4/5 4 198 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Odsącz seler, kukurydzę i groszek z zalewy.
  2. Por umyj, oczyść, pokrój w plasterki, a następnie sparz wrzątkiem. Delikatnie posól i posyp cukrem.
  3. Jajka ugotowane na twardo obierz i pokrój w drobną kostkę.
  4. W salaterce układaj warstwowo seler, kukurydzę, połowę Majonezu, por, jajka, pozostały Majonez, groszek i ser.
  5. Posyp natką pietruszki.
  6. Jeśli chcesz podać sałatkę w sposób pokazany na zdjęciu, odwróć kolejność nakładania warstw do szklanego naczynia i włóż na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki przykryj naczynie talerzem i odwróć tak, aby wyjąć sałatkę. Gotowe!

Opis przepisu:

Jedzenie musi być smaczne – o tym wiedzą wszyscy. Wciąż jednak mało kto pamięta o tym, że serwowane dania powinny jednocześnie prezentować się efektownie. Atrakcyjność wizualna zawsze przekłada się na większe zainteresowanie daną potrawą. Minęły już czasy, gdy hasło „sałatka” kojarzyło się z jednym – z wybranymi składnikami wrzuconymi na chybił trafił do miski i wymieszanymi z majonezem… Jak zatem jest teraz?

Sałatka może – i wręcz powinna – być podana w sposób estetyczny i ciekawy. Nie tylko w restauracji czy na ważnym bankiecie biznesowym, ale także w domowych warunkach, gdy przygotowujesz np. przyjęcie lub świąteczny poczęstunek dla bliskich.

Świąteczna sałatka warstwowa to zdecydowanie dobry trop, jeśli pragniesz wywołać zaskoczenie i podziw. Jak sama nazwa – sałatka warstwowa – wskazuje, ma ona poszczególne warstwy, które powinny być dobrze wyeksponowane. Na proponowaną sałatkę z Majonezem dekoracyjnym WINIARY składają się warstwy z selera, groszku, kukurydzy konserwowej, drobno pokrojonego jajka na twardo, białej części pora, startego żółtego sera. Brzmi pysznie? Pewnie, że tak, i jest to wyjątkowo pyszne!

Jeśli chcesz uzyskać efekt jak na zdjęciu, ostrożnie ułóż kolejne warstwy sałatki w niewielkim naczyniu (np. w miseczkach lub słoiczkach). Następnie wstaw porcje sałatki do lodówki. Wyciągnij sałatkę bezpośrednio przed podaniem, odwróć delikatnie naczynie do góry dnem na talerz. Wierzch sałatki posyp startym żółtym serem i świeżo posiekaną natką pietruszki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?