Łazanki z makiem i bakaliami

Oceń ten przepis!

5/5 5 20 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 8

5/5 5 20 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Łazanki

Przygotowanie:

  1. Mak zalej wrzącą wodą i gotuj przez 30 minut, odstaw do ostygnięcia.
  2. Osącz, zmiel trzykrotnie w maszynce o drobnych oczkach.
  3. Rodzynki sparz i osącz, rozpuść miód.
  4. Mak wymieszaj z migdałami, skórką pomarańczową i rodzynkami.
  5. Do maku dodaj Cukier wanilinowy i miód. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  6. Teraz czas na łazanki. Do miski wsyp mąkę, wbij jajko i dodaj sól.
  7. Zagnieć ciasto, rozwałkuj je na stolnicy i pokrój w drobne romby.
  8. Ugotuj w lekko osolonym wrzątku.
  9. Łazanki dobrze odsącz i wymieszaj z masą makową.

Opis przepisu:

Łazanki z makiem i bakaliami to w wielu domach obowiązkowe danie wigilijne. Makową masę z miodem i bakaliami można lekko przesmażyć w garnku, dodając nieco masła i łyżkę wody, ale nie za dużo, bo powinna pozostać lekko krucha. Porcje łazanek przyrządzamy tuż przed podaniem, gotową masę makowo-bakaliową przechowujemy osobno w lodówce. Łazanek możemy zrobić więcej - wystarczy potem wysuszyć je na stolnicy, a następnie przechowywać w szafce w płóciennym woreczku lub papierowej torbie.
Zobacz pomysły na bożonarodzeniowe dania >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?