1

2

Przepisy

Groch z kapustą

5/5

przygotowanie: 20 minut

porcje: 8 porcji

kalorie: 246 kcal / porcja

Nasze polskie pomieszanie smaków, czyli... groch z kapustą. W niektórych domach obowiązkowy na Wigilię, a często jadany także w bardziej prozaicznych okolicznościach. Wystarczy łuskany groch, kiszona kapusta, podsmażona na maśle cebula i aromatyczny Bulion z grzybami leśnymi. Wszystko razem dusimy i... podajemy udekorowane natką. Pyszności!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Groch zalej letnią, przegotowaną wodą i zostaw go na noc.
  2. Następnego dnia ugotuj groch.
  3. Miękki groch odcedź.
  4. Kapustę posiekaj i zalej dwiema szklankami wody, ugotuj.
  5. Po ugotowaniu odparuj lub odcedź kapustę i dodaj groch.
  6. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
  7. Przełóż cebule do kapusty z grochem i dokładnie wymieszaj.
  8. Dodaj kostkę bulionową, dopraw cukrem, solą i pieprzem.
  9. Duś wszystko przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  10. Podawaj jako samodzielne danie. Możesz udekorować natką pietruszki.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: