1

2

Przepisy

Groch z kapustą

5/5 5 6 5 1

przygotowanie: 20 minut

porcje: 8 porcji

246 calories kalorie: 246 kcal / porcja

Nasze polskie pomieszanie smaków, czyli... groch z kapustą. W niektórych domach obowiązkowy na Wigilię, a często jadany także w bardziej prozaicznych okolicznościach. Wystarczy łuskany groch, kiszona kapusta, podsmażona na maśle cebula i aromatyczny Bulion z grzybami leśnymi. Wszystko razem dusimy i... podajemy udekorowane natką. Pyszności!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Groch zalej letnią, przegotowaną wodą i zostaw go na noc.
  2. Następnego dnia ugotuj groch.
  3. Miękki groch odcedź.
  4. Kapustę posiekaj i zalej dwiema szklankami wody, ugotuj.
  5. Po ugotowaniu odparuj lub odcedź kapustę i dodaj groch.
  6. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
  7. Przełóż cebule do kapusty z grochem i dokładnie wymieszaj.
  8. Dodaj kostkę bulionową, dopraw cukrem, solą i pieprzem.
  9. Duś wszystko przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  10. Podawaj jako samodzielne danie. Możesz udekorować natką pietruszki.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: