Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Oceń ten przepis!

4/5 4 15 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 20 min.

  • Porcje 12

4/5 4 15 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

ciasto

nadzienie

Przygotowanie:

  1. Jabłka obrać,pokroić w czastki, skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
  2. Zimne masło zetrzeć na grubej tarce bezpośrednio do mąki, wymieszać palcami. Dodać zółtka wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto.
  3. Ciasto podzielić na dwie części (jedna nieco większa). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika, aby dobrze stwardniało.
  4. Blachę wyłożyc papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć rozwałkowaną większą część ciasta. Posypać pokruszonymi herbatnikami. Wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki i posypać agrestem.
  5. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać budyń i wymieszać. Pianę wyłożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć druga część ciasta.
  6. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 45-50 minut. Pokroić po przestudzeniu.

Opis przepisu:

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami, to deser, który można serwować przez okrągły rok. Wystarczy zmieniać owoce na te, które są najlepsze w danym sezonie. Ciasto na pewno wyrośnie pięknie, jeśli dodasz do niego Proszek do pieczenia WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?