Sernik wiedeński

Oceń ten przepis!

4/5 4 68 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 10

4/5 4 68 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym WINIARY do białości.
  4. Wymieszaj żółtka z serem.
  5. Dodaj stopione i ostudzone masło, proszek budyniowy, rodzynki, migdały oraz ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.
  6. Masę serową wyłóż do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką tortownicy.
  7. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 180°C.
  8. Po wystudzeniu sernik posyp cukrem pudrem lub posmaruj polewą czekoladową.

Opis przepisu:


Sernik wiedeński kojarzy chyba każdy i chyba każdy choć raz go kosztował. Proponujemy przepis na sernik wiedeński z wykorzystaniem Budyniu o smaku śmietankowym WINIARYCukru wanilinowego WINIARY.

Jako dodatek wykorzystaj rodzynki i posiekane migdały, jeśli jednak chcesz podać wiedeński przysmak na święta, śmiało możesz dodać do masy serowej więcej dodatków – odrobinę owoców kandyzowanych, drobno krojonych brzoskwiń z puszki lub tartej pomarańczowej skórki.

Sernik udekoruj polewą czekoladową oraz kolorowymi posypkami. Do tego zaproś najmłodszych, którzy zawsze maja całe mnóstwo pomysłów na to, jak uatrakcyjnić każde ciasto.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Switezianka126
    pyszny
  • Krystyna
    Pysznie wygląda zrobie go na wielkanoc
  • Katarzyna Anna
    Zawsze robiłam z brzoskwiniami-w ostatnią Wielkanoc robiłam Wasz ale zmodyfikowany bo bez rodzynek i migdałów ale dodałam ciut ekstraktu naturalnego wanilii bourbon z Madagaskaruw buteleczce od pewnego Doktora ;) W połączeniu z Waszym budyniem śmietankowym powstał taki mega smak że cała blacha tylko się mignęła. Nie zgodze sie z komentarzem że wyszedł suchy-wyszedł mokry i świeżutki,a polewe przecież można sobie darować ;) Wg mnie i mojej Rodziny 10/10! (właśnie jestem w trakcie robienia dziś :) pozdrawiam
  • MISTAN
    wiedeński dobry, a polski jeszcze lepszy....
  • zielu1
    A mi najbardziej smakował ten sernik http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3118/sernik-waniliowy-light.
  • lucynako
    Uwielbiam serniki każdego rodzaju...
  • grachus
    uwielbiam serniki wiedeńskie różnej maści, a z polewą czekoladową, to już w ogóle! sam od dawna piekę sernik wg przepisu Bożeny Dykiel zaczerpniętego z jednej z jej książek, wspaniały, prosty i bardzo szybki sernik. zawsze wszystkim smakuje nawet jak wzbogacę go o ciasto na spodzie, aby tak szybko nie poszedł:-)
  • teachmetiger
    Według mnie wygląda na suchy. I ta polewa jakaś taka matowa i chropowata. Mnie nie przekonuje.
  • Vitaminek
    Musze namówić żonę żeby w sobotę upiekła sernik wiedeński według tego przepisu bo wygląda cudownie:)

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?