1

2

Przepisy

Sernik wiedeński

4/5

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 50 minut

porcje: 10 porcji

kalorie: 348 kcal / porcja


Sernik wiedeński kojarzy chyba każdy i chyba każdy choć raz go kosztował. Proponujemy przepis na sernik wiedeński z wykorzystaniem Budyniu o smaku śmietankowym WINIARYCukru wanilinowego WINIARY.

Jako dodatek wykorzystaj rodzynki i posiekane migdały, jeśli jednak chcesz podać wiedeński przysmak na święta, śmiało możesz dodać do masy serowej więcej dodatków – odrobinę owoców kandyzowanych, drobno krojonych brzoskwiń z puszki lub tartej pomarańczowej skórki.

Sernik udekoruj polewą czekoladową oraz kolorowymi posypkami. Do tego zaproś najmłodszych, którzy zawsze maja całe mnóstwo pomysłów na to, jak uatrakcyjnić każde ciasto.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym do białości.
  3. Wymieszaj żółtka z serem.
  4. Dodaj stopione i ostudzone masło, proszek budyniowy, rodzynki, migdały oraz ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.
  5. Masę serową wyłóż do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką tortownicy.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w temp. 180°C.
  7. Po wystudzeniu sernik posyp cukrem pudrem lub posmaruj polewą czekoladową.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

  • MISTAN
    wiedeński dobry, a polski jeszcze lepszy....
  • zielu1
    A mi najbardziej smakował ten sernik http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3118/sernik-waniliowy-light.
  • lucynako
    Uwielbiam serniki każdego rodzaju...
  • grachus
    uwielbiam serniki wiedeńskie różnej maści, a z polewą czekoladową, to już w ogóle! sam od dawna piekę sernik wg przepisu Bożeny Dykiel zaczerpniętego z jednej z jej książek, wspaniały, prosty i bardzo szybki sernik. zawsze wszystkim smakuje nawet jak wzbogacę go o ciasto na spodzie, aby tak szybko nie poszedł:-)
  • teachmetiger
    Według mnie wygląda na suchy. I ta polewa jakaś taka matowa i chropowata. Mnie nie przekonuje.
  • Vitaminek
    Musze namówić żonę żeby w sobotę upiekła sernik wiedeński według tego przepisu bo wygląda cudownie:)

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: