Strona główna » Przepisy kulinarne »

Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński
  • Sernik wiedeński
  • Sernik wiedeński
  • Sernik wiedeński
  • Sernik wiedeński
  • Sernik wiedeński
  • Sernik wiedeński
  • czas Łączny czas: 80 min (Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie 50 min)
  • porcji Porcji: 10
  • kalorie Kalorie: 348 kcal / 1 porcję


Sernik wiedeński kojarzy chyba każdy i chyba każdy choć raz go kosztował. Proponujemy przepis na sernik wiedeński z wykorzystaniem Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY i Cukru wanilinowego WINIARY.

Jako dodatek wykorzystaj rodzynki i posiekane migdały, jeśli jednak chcesz podać wiedeński przysmak na święta, śmiało możesz dodać do masy serowej więcej dodatków – odrobinę owoców kandyzowanych, drobno krojonych brzoskwiń z puszki lub tartej pomarańczowej skórki.

Sernik udekoruj polewą czekoladową oraz kolorowymi posypkami. Do tego zaproś najmłodszych, którzy zawsze maja całe mnóstwo pomysłów na to, jak uatrakcyjnić każde ciasto.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym do białości.
  3. Wymieszaj żółtka z serem.
  4. Dodaj stopione i ostudzone masło, proszek budyniowy, rodzynki, migdały oraz ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.
  5. Masę serową wyłóż do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką tortownicy.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w temp. 180°C.
  7. Po wystudzeniu sernik posyp cukrem pudrem lub posmaruj polewą czekoladową.
Kalorie: 3480 kcal / 10 porcję

Potrzebne składniki:

Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 6 grudnia 2014
    MISTAN

    wiedeński dobry, a polski jeszcze lepszy....

    +0
  • 30 sierpnia 2014
    zielu1

    A mi najbardziej smakował ten sernik http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3118/sernik-waniliowy-light.

    -2
  • 5 stycznia 2014
    lucynako

    Uwielbiam serniki każdego rodzaju...

    +0
  • 5 grudnia 2013
    grachus

    uwielbiam serniki wiedeńskie różnej maści, a z polewą czekoladową, to już w ogóle! sam od dawna piekę sernik wg przepisu Bożeny Dykiel zaczerpniętego z jednej z jej książek, wspaniały, prosty i bardzo szybki sernik. zawsze wszystkim smakuje nawet jak wzbogacę go o ciasto na spodzie, aby tak szybko nie poszedł:-)

    +1
  • 13 sierpnia 2013
    teachmetiger

    Według mnie wygląda na suchy. I ta polewa jakaś taka matowa i chropowata. Mnie nie przekonuje.

    +0
  • 22 sierpnia 2012
    Vitaminek

    Musze namówić żonę żeby w sobotę upiekła sernik wiedeński według tego przepisu bo wygląda cudownie:)

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google

Dodaj do książki kucharskiej

Podziel się przepisem

Sernik wiedeński

Wydrukuj przepis

Sernik wiedeński

Zgłoś przepis do moderacji