Zapiekanka z ryżu i soczewicy

Oceń ten przepis!

4/5 4 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 6

4/5 4 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kostki bulionowe rozpuść w 1 szklance wrzącej wody.
  2. Ryż i soczewicę ugotuj.
  3. Cebulę obierz i posiekaj.
  4. Filety pokrój w paski, podsmaż na oliwie z cebulą.
  5. Kapustę umyj i drobno pokrój.
  6. Połącz wszystkie składniki z bulionem, dopraw pikantnie pieprzem.
  7. Przełóż do naczynia do zapiekania posmarowanego masłem.
  8. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 25 minut.
  9. Możesz podawać przyozdobione listkami bazylii.

Opis przepisu:

Zapiekanka z ryżu i soczewicy to pomysł na smakowitą zapiekankę, która może posłużyć za sycący jednodaniowy obiad. Jej niewątpliwą zaletą jest niedługi czas, który musisz poświęcić na jej przygotowanie. Wystarczy, że ugotujesz ryż i soczewicę w Kostce do smaku WINIARY, podsmażysz cebulę razem z filetem, połączysz całość i zapieczesz w piekarniku dla smakowitej chrupkości całego dania. I gotowe, smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • ElwaK
    z soczewicą miałam tylko do czynienia w pierogach i to jeszcze nie przygotowywanych przeze mnie. zdjęcie bardzo zachęca do eksploracji tematu soczewicy ;)

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?