1

2

Przepisy

Chłodnik pomidorowy

5/5 5 6 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 4 porcje

205 calories kalorie: 205 kcal / porcja


Na obiad polecamy pyszny chłodnik pomidorowy na bazie Zupy pomidorowej Nasza Specjalność WINIARY. Idealny chłodnik pomidorowy robimy nie tylko ze świeżych pomidorków dobrej jakości, ale również papryki i ogórka kiszonego! Pokrojone warzywa powinny zostać zmiksowane na gładki krem – aksamitna konsystencja pomidorowego chłodnika to jedna z jego ważnych cech.

Chłodnik pomidorowy polecamy podać z grzankami z bułki razowej, smażonymi na oliwie z oliwek. Grzanki możesz posmarować czosnkiem i posypać ulubionymi przyprawami.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Zupę przygotuj według przepisu na opakowaniu, ostudź.
  2. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
  3. Papryki oczyść.
  4. Obierz ogórek.
  5. Pomidory, paprykę i ogórek pokrój w drobną kostkę (część odłóż), pozostałe zmiksuj i połącz z zimną zupą pomidorową.
  6. Dopraw solą, pieprzem i papryką.
  7. Wstaw do lodówki do schłodzenia (60 minut).
  8. Podaj z grzanką z bułki razowej usmażonej na oliwie, możesz je natrzeć ząbkiem czosnku.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: