1

2

Przepisy

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

5/5 5 38 5 1

przygotowanie: 15 minut

porcje: 4 porcje

646 calories kalorie: 646 kcal / porcja


Zapiekanka z kaszy jęczmiennej swój bogaty smak zawdzięcza Rosołowi drobiowemu WINIARY, podsmażonemu boczkowi wędzonemu z cebulą i smacznej kiełbasie śląskiej.

Wypróbuj nasz przepis na zapiekankę z kaszą jęczmienną i boczkiem, aby ożywić nieco swoje kuchenne perypetie i przyrządzić na obiad danie pożywne i pyszne.

Jeżeli chcesz uzyskać ciekawszy smak, możesz zrobić zapiekankę kaszy jęczmiennej, gryczanej i jaglanej.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kostki rozpuść w 1 l wrzącej wody. Zagotuj.
  2. Do bulionu wsyp kaszę i gotuj około 0,5 godziny pod przykryciem.
  3. Boczek pokrój w paseczki i stop na patelni.
  4. Cebulę obierz i posiekaj.
  5. Do boczku dodaj cebulę. Zrumień.
  6. Kaszę wymieszaj z boczkiem, serem i śmietaną. Dopraw pieprzem.
  7. Naczynie posmaruj masłem, posyp bułka tartą.
  8. Do naczynia włóż kaszę.
  9. Kiełbasę pokrój w paseczki i posyp nią kaszę.
  10. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Zapiekaj przez 20 minut.
  11. Podawaj z surówką z kapusty.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • Koraliczek
    Dla mnie zapiekanki to głównie z makaronem albo ziemniakami. Z kasza jęczmienną hmm, może też być niezłe. A ktoś może próbował z gryczaną?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: