1

2

Przepisy

Kaczka w pomarańczach

5/5 5 5 5 1

przygotowanie: 120 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 5 porcji

Pyszna kaczka która jest teraz rarytasem ale taka swojska jeszcze mi się od czasu do czasu przytrafi. Warto ja pysznie przygotowac .

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj . Sok z pół cytryny wymieszaj z łyżka majeranku,czosnkiem roztartym ze szczyptą soli,tymianku i pieprzu. Natrzyj piersi ,przykryj schłodz przez 2 godziny. Pomarańcze umyj ,sparz pokrój w ósemki . Skrop resztą soku z cytryny i nalewką. Posyp skórką otartą z cytryny ,cukrem i tymiankiem.
  2. Piersi zrumień na 2 łyżkach masła . Żaroodporną formę wysmaruj łyżką masła . Na dnie ułóż mięso.Obłóż cząstkami pomarańczy . Podlej winem .Posyp wiórkami masa. Formę przykryj folią aluminiową . Piecz 40 minut w temp. 180* C.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: