Zapiekanka kresowa z kaszy gryczanej

Oceń ten przepis!

5/5 5 10 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 4

5/5 5 10 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kostki bulionowe rozpuść w 1,5 szklanki wrzącej wody.
  2. Kaszę ugotuj w wodzie z kostkami bulionowymi. Ostudź.
  3. Obierz cebulę, posiekaj.
  4. Wymieszaj kaszę z mięsem i cebulą.
  5. Przełóż kaszę do wysmarowanego naczynia do zapiekania. Posyp serem, a na wierzchu połóż wiórki masła.
  6. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz 30 minut.

Opis przepisu:

Kasze to jeden z najcenniejszych produktów spożywczych, jakimi obdarzyła nas natura. Gryka dostarcza nam bogactwa składników mineralnych oraz witaminy B1 i PP, ale niestety jest niezbyt doceniana w naszej kuchni-może więc czas to zmienić? Na początek proponujemy pyszną zapiekankę kresową z kaszy gryczanej!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?