Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Ciasto ananasowo-kokosowe z kremem

Oceń ten przepis!

4/5 4 74 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 55 min.

  • Porcje 20

4/5 4 74 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto biszkoptowe

Krem ananasowo-budyniowy

Beza kokosowa

Przygotowanie:

  1. Ciasto biszkoptowe: białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec ok. 30-35 min w 170 stopniach.
  2. Krem ananasowo-budyniowy: z puszki ananasów odsączyć sok w razie potrzeby dolać wody tak żeby było płynu 1,5 szklanki.
  3. Szklankę soku zagotować a resztę zmieszać z  proszkiem budyniowym, mąką i cukrem i ugotować budyń.
  4. Po wystygnięciu zmiksować z masłem i żółtkami dodać pokrojone ananasy.
  5. Beza kokosowa: białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać wiórki. Bezę przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok 15-20 minut. w 170 stopniach.

Opis przepisu:

Ciasto ananasowo-kokosowe z kremem to sposób na pyszny deser! Smakowite ciasto na biszkopcie z kremową, aksamitną, budyniową masą, z kawałkami ananasa i warstwą kokosową to wypiek, który sprawdzi się w każdej sytuacji. Sprawdź nasz przepis na ciasto ananasowo-kokosowe z kremem!

Jak zrobić ciasto ananasowo-kokosowe z kremem? Na początku przygotuj ciasto biszkoptowe. Przepis nie jest trudny. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Mieszaj delikatnie, dodając żółtka oraz mąkę z proszkiem. Gdy połączysz wszystkie składniki, wylej ciasto na formę i piecz w 170 stopniach przez około pół godziny.

W tym czasie przygotuj krem ananasowo-budyniowy. Odsącz zalewę z puszki ananasów. Powinno być jej 1,5 szklanki, jeśli wyszło mniej, dolej nieco wody, by uzyskać taką ilość płynu. Odlej całą szklankę do rondla i zagotuj. Pozostałe pół szklanki zmieszaj z budyniem o smaku śmietankowym WINIARY, łyżeczką mąki i cukru. Ugotuj budyń i odstaw do wystygnięcia. Wtedy zmiksuj go z masłem i żółtkami, a na koniec dodaj do masy pokrojone plastry ananasa.

Na koniec przygotuj bezę kokosową z białek. Ubij je na sztywną pianę z cukrem i dodaj wiórki kokosowe. Przełóż na blachę i piecz przez 15-20 minut w 170 stopniach.

Ciasto ananasowo-kokosowe z kremem jest już prawie gotowe, wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki: na upieczone ciasto biszkoptowe wyłóż krem, a na górę połóż upieczoną bezę.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?