Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

4/5 4 21 5 1
4/5 4 21 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz. 15 min.

  • Oczekiwanie: 3 godz.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Grzyby namocz na parę godzin.
  2. Ugotuj je w 1/2 litra wody.
  3. Wyjmij je, ostudź i pokrój. Wywar zachowaj.
  4. Słoninę wytop.
  5. Pokrój w kostkę białą kiełbasę i cebulę i dodaj na patelnię - całość podsmaż.
  6. Żurek dokładnie rozprowadź w 0,5 litra zimnej wody i dodaj do wywaru grzybowego. Zagotuj.
  7. Do zupy dodaj zawartość patelni oraz grzyby.
  8. Kiełbasę polską pokrój w plasterki i również dodaj do zupy.
  9. Całość dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  10. Na koniec obierz czosnek, przeciśnij go przez praske i dodaj do zupy.
  11. Żurek możesz udekorować natką pietruszki.

Opis przepisu:

Dla miłośników zup typu "pyszności-rozmaitości" - Żurek Nasza Specjalność WINIARY jako żurek wiejski. Grzybowy żurek wiejski z kiełbasą ugotujemy go na aromatycznym wywarze z suszonych grzybów, z dodatkiem podsmażanej białej kiełbasy z cebulą, grzybami i plasterkami kiełbasy polskiej. Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą do smaku czosnkiem i majerankiem i zajadamy na lunch lub obiad z kromką wiejskiego chleba na zakwasie.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?