Sos z opieńków

Oceń ten przepis!

5/5 5 14 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 12 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 10

5/5 5 14 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone opieńki płukamy w wodzie z solą .Czyste wkładamy do średniego garnka i zalewamy 1 litrem wody,Dodajemy kostki.Gotujemy .
  2. Gdy opieńki będą miękkie zagęszczamy mąką i śmietaną rozrobioną w zimnej wodzie.
  3. Doprawiamy do smaku pieprzem i ziarenkami smaku .Na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.

Opis przepisu:

W trakcie sezonu na opieńki nie może zabraknąć potraw z tymi aromatycznymi grzybami. Sos z opieńków pasuje zarówno do potraw mięsnych, jak i jarskich. Sprawdzi się zatem do drobiu czy wieprzowiny, ale będzie równie wspaniale smakował z kluskami śląskimi, kopytkami, a także ze wszystkimi rodzajami kasz. Sos z opieńków przygotujesz na bazie Rosołu drobiowego WINIARY, a efekt końcowy wzbogacisz świeżo posiekaną natką pietruszki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?