Pieczeń rzymska z pieczarkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 49 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 8

4/5 4 49 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  2. Zawartość torebki WINIARY POMYSŁ NA… kotlety mielone z cebulką wymieszaj w 125 ml (ok. 1/2 szklanki) letniej wody i pozostaw na 2-3 minuty.
  3. Oczyść pieczarki, pokrój je w kosteczkę i usmaż na 2 łyżkach masła. Dopraw je Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY i odstaw do przestudzenia.
  4. Szynkę pokrój w paseczki.
  5. Mięso mielone połącz z POMYSŁEM NA..., szynką i natką pietruszki. Dopraw pieprzem.
  6. Formę do zapiekania posmaruj pozostałym masłem, a następnie posyp bułką tartą.
  7. Na dnie formy ułóż połowę masy mięsnej, na nią połóż warstwę ostudzonych pieczarek a na wierzchu ułóż pozostałą część mięsa.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez 50 minut.
  9. Pieczeń możesz podawać na gorąco i na zimno.

Opis przepisu:

Do tego, aby zaskoczyć gości wytrawnym daniem i wyczuciem smaku, wcale nie potrzeba skomplikowanych przepisów. Czasem warto sięgnąć po to, co łatwe i wypróbowane. Wówczas sukces jest gwarantowany! Przykładem takiego dania jest pieczeń rzymska z pieczarkami.

Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że pieczeń rzymska to nic nowego, jej smak zaimponuje każdemu. Zacznij od wymieszania z letnią wodą zawartości torebki WINIARY POMYSŁ NA… kotlety mielone z cebulką. Odstaw ją na chwilę. Oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki usmaż na 2 łyżkach masła. Dodaj do nich Przyprawę ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY i także pozostaw do ostudzenia.

Do mielonego mięsa dodaj POMYSŁ NA… oraz pokrojoną w paski szynkę i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw pieprzem. Do posmarowanej masłem formy przełóż część mięsa, na nie warstwę pieczarek, a na wierzch pozostałą masę mięsną. Piecz przez 50 minut w 200 st. C.

Jedną z zalet pieczeni jest fakt, że można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będą do niej pasowały m.in. sałatka warzywna, pieczone ziemniaki albo świeże pieczywo. Poza tym pieczeń wyjdzie równie dobrze na bazie mięsa wieprzowego, jak i drobiowego. W przypadku tego ostatniego powstanie bardziej dietetyczna wersja dla osób, które chcą ograniczyć spożycie tłuszczu. Pieczeń śmiało możesz podać zarówno na niedzielny czy świąteczny obiad.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?