1

2

Przepisy

Babka piaskowa

4/5 4 23 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 12 porcji

268 calories kalorie: 268 kcal / porcja

Marmurkowa babka piaskowa z jasnego i ciemnego ciasta. Wylane na wierzch ciemne ciasto jest cięższe, więc podczas pieczenia będzie opadało na dół, tworząc w środku dekoracyjne wzory. Do jasnego ciasta możemy dodać kilka kropel aromatu cytrynowego, a do ciemnego ciasta z Budyniem czekoladowym - czekoladowe kuleczki do pieczenia.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj formę z kominkiem - wysmaruj ją masłem i posyp bułką tartą.
  2. Masło utrzyj z żółtkami, cukrem pudrem i Cukrem wanilinowym.
  3. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz Proszek do pieczenia przesiej przez sito.
  4. Białka ubij na sztywną pianę.
  5. Do masy maślanej dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
  6. Następnie dodaj przesianą mąkę i również wymieszaj.
  7. Piekarnik rozgrzej do 180 ° C.
  8. Połowę ciasta wyłóż do formy.
  9. Do pozostałej masy dodaj Budyń (proszek) i łyżkę wody - dokładniej wymieszaj.
  10. Masę budyniową wyłóż na jasną masę w formie.
  11. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 40 minut.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: