Babka piaskowa

Oceń ten przepis!

5/5 5 28 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 20 min.

  • Porcje 12

5/5 5 28 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj formę z kominkiem - wysmaruj ją masłem i posyp bułką tartą.
  2. Masło utrzyj z żółtkami, cukrem pudrem i Cukrem wanilinowym.
  3. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz Proszek do pieczenia przesiej przez sito.
  4. Białka ubij na sztywną pianę.
  5. Do masy maślanej dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
  6. Następnie dodaj przesianą mąkę i również wymieszaj.
  7. Połowę ciasta wyłóż do formy.
  8. Do pozostałej masy dodaj Budyń (proszek) i łyżkę wody - dokładniej wymieszaj.
  9. Masę budyniową wyłóż na jasną masę w formie.
  10. Piekarnik rozgrzej do 180 ° C. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 40 minut.

Opis przepisu:

Marmurkowa babka piaskowa z jasnego i ciemnego ciasta. Wylane na wierzch ciemne ciasto jest cięższe, więc podczas pieczenia będzie opadało na dół, tworząc w środku dekoracyjne wzory. Do jasnego ciasta możemy dodać kilka kropel aromatu cytrynowego, a do ciemnego ciasta z Budyniem czekoladowym - czekoladowe kuleczki do pieczenia.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?