1

2

Przepisy

Żeberka pieczone

5/5

przygotowanie: 15 minut

porcje: 4 porcje

kalorie: 417 kcal / porcja

Wyjątkowe żeberka pieczone (na ruszcie grilla lub w piekarniku) swój aromat i smak zawdzięczają specjalnej marynacie. Sporządzamy ją z piwa, Rosołu wołowego WINIARY oraz keczupu, a mięso powinno w niej poleżeć 2-3 godziny, żeby "zadziałała". Podczas pieczenia smarujemy marynatą - najlepiej przy pomocy pędzelka. Podajemy koniecznie z Sosem czosnkowym WINIARY, ze świeżą bagietką i wielką miską kolorowych sałat do pochrupania.

składniki:

Liczba porcji:

Marynata

Przygotowanie:

  1. Piwo zagotuj z Kostką rosołową i keczupem. Ostudź.
  2. Żeberka oprósz pieprzem i zalej zimną marynatą.
  3. Pozostaw żeberka w marynacie na 2-3 godziny.
  4. Piecz na rozgrzanym ruszcie przez około 30-35 minut, smarując raz na jakiś czas marynatą.
  5. Przed końcem pieczenia oprósz papryką.
  6. Podawaj z Sosem czosnkowym.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

  • Jorguś
    Bardzo dobre żeberka. Ja dałem ketchup pikantny z Pińczowa, bo lubię pikantniejsze potrawy. Dziękuję za przepis, pozdrawiam.
  • ElwaK
    mój mężulek uwielbia te żeberka, chyba nie trzeba pisać dlaczego ;)

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: