Indyk w pomarańczach

Oceń ten przepis!

5/5 5 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 4

5/5 5 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Uda wytrybuj, oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
  2. Pomarańcze dokładnie umyj, z dwóch wyciśnij sok.
  3. Pozostałe dwie pomarańcze obierz i pokrój w plastry.
  4. Mięso ułóż na blasze, polej olejem.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku 1,5 godziny polewając sokiem z pomarańczy i sosem z pieczenia.
  6. Po upieczeniu mięso pokrój ukośnie i ułóż na półmisku przekładając plastrami pomarańczy.
  7. Mąkę rozprowadź z zimną wodą (około 100 ml).
  8. Zagęść sos, dopraw Przyprawą w płynie.
  9. Podawaj z kolorowym ryżem i surówkami.

Opis przepisu:

Pieczony indyk w pomarańczach to świetne danie na rodzinny obiad. Jest bardzo efektowny, a przy tym całkiem prosty: mięso oprószamy przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY i pieczemy, podlewając sokiem pomarańczowym. Gotową pieczeń podajemy z plastrami świeżej pomarańczy w pysznym sosie z dodatkiem WINIARY Przyprawy w płynie do zup, sosów i sałatek. Do tego kolorowy ryż i np. słodka surówka z marchewki i jabłka lub sałata ze śmietaną.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?