Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Ciasto maślankowe z owocami

Oceń ten przepis!

5/5 5 10 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 35 min.

  • Porcje 12

5/5 5 10 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

ciasto

kruszonka

oraz

Przygotowanie:

  1. Do misy miksera wbić jajka, dodać olej, cukier, cukier wanilinowy i maślankę. Miksować kilka sekund na pełnych obrotach do połączenia się składników. Następnie zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Gotowe ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Ciasto można posypać kruszonką (lub cukrem pudrem po upieczeniu).
  3. Aby przygotować kruszonkę należy wszystkie składniki połaczyć ze sobą i posypać owoce tuż przed wstawieniem do piekarnika.
  4. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 35 minut.
  5. Ciasto maślankowe można upiec ze sliwkami i z porzeczkami.

Opis przepisu:

Jeśli ciasto maślankowe z owocami, zawsze Ci się udaje, jeśli wszystkim smakuje i jeszcze na dodatek przygotowuje się je w ekspresowym tempie, to nie pozostaje nic innego jak zaliczyć je do ulubionych i piec..........dopóki Ci się nie znudzi! Można jedynie nadmienić, że ciasto maślankowe z owocami jest bardzo uniwersalne i można je piec z dodatkiem wszystkich owoców sezonowych i może właśnie dlatego wciąż smakuje inaczej. Można piec z kruszonką lub bez.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?