Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli ciasto maślankowe z owocami, zawsze Ci się udaje, jeśli wszystkim smakuje i jeszcze na dodatek przygotowuje się je w ekspresowym tempie, to nie pozostaje nic innego jak zaliczyć je do ulubionych i piec... dopóki Ci się nie znudzi! Można jedynie nadmienić, że ciasto maślankowe z owocami jest bardzo uniwersalne i można je piec z dodatkiem wszystkich owoców sezonowych i może właśnie dlatego wciąż smakuje inaczej. Można piec z kruszonką lub bez.
Przygotowanie
55 min
Krok 1
10 min
Przygotuj ciasto: do misy miksera wbij jajka, dodaj olej, cukier, cukier wanilinowy i maślankę. Miksuj kilka sekund na pełnych obrotach do połączenia się składników. Następnie zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo mąkę (3 szklanki pełnoziarnistej), wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
5 min
Gotowe ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce (np. śliwki albo porzeczki). Ciasto można posypać kruszonką (lub cukrem pudrem po upieczeniu). W następnym kroku sprawdź, jak przygotować kruszonkę.
Krok 3
5 min
Aby przygotować kruszonkę, wszystkie składniki (200 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100 g masła i 80 g cukru) połącz ze sobą i posyp owoce tuż przed wstawieniem ciasta do piekarnika.
Krok 4
35 min
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 35 minut.
Krok 1
z
4
Przygotuj ciasto: do misy miksera wbij jajka, dodaj olej, cukier, cukier wanilinowy i maślankę. Miksuj kilka sekund na pełnych obrotach do połączenia się składników. Następnie zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo mąkę (3 szklanki pełnoziarnistej), wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
z
4
Gotowe ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce (np. śliwki albo porzeczki). Ciasto można posypać kruszonką (lub cukrem pudrem po upieczeniu). W następnym kroku sprawdź, jak przygotować kruszonkę.
Krok 3
z
4
Aby przygotować kruszonkę, wszystkie składniki (200 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100 g masła i 80 g cukru) połącz ze sobą i posyp owoce tuż przed wstawieniem ciasta do piekarnika.
Krok 4
z
4
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 35 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
P
Paweł
Dzięki za przepis, pytanie mam jedno. Ile to jest kubek mąki lub szklanka cukru? Kubków i szklanek mam trochę o różnej pojemności. Skoro system metryczny jest obowiązujący i czasy dostępności w sklepach jednego rodzaju szklanek odszedł do lamusa to posługujmy się miarami i wagami.
N
Natalia
Ciasto jest na prawdę pyszne, nie raz je już piekłam ale nowy wygląd strony znacznie mi nie odpowiada. W starym układzie strony przepis był czytelniejszy - podzielony na Składniki na ciasto oraz - Składniki na kruszonkę, teraz brakuje tej czytelności i to nie tylko przy tym przepisie.
Komentarze 2