1

2

Przepisy

Kruche z budyniem i jabłkami

4/5 4 5 5 1

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 35 minut

porcje: 16 porcji

Moje ciasto do niedzielnej kawki

składniki:

Liczba porcji:

CIASTO KRUCHE:

MASA JABŁKOWA

MASA BUDYNIOWA

Przygotowanie:

  1. CIASTO KRUCHE: Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać pokrojoną margarynę,cukier i jajka,zagnieść ciasto.
  2. Podzielić ciasto na 2 części,włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
  3. MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  4. Do rondla włożyć masło rozpuścić,dodać starte jabłka,chwilę przesmażyć.
  5. Do przesmażonych jabłek,wsypać galaretki dokładnie wymieszać,odstawić.
  6. Połowę ciasta zetrzeć na tarce do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową.
  7. MASA BUDYNIOWA 2 szkl mleka zagotować z 4 łyżkami cukru.
  8. W pozostałej szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszając do zgęstnienia.
  9. Gorący budyń wylać na masę jabłkową.
  10. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych otworach na masę budyniową.
  11. Ciasto wstawić do piekarnika,piec w 180 stop.przez ok.35 minut

1 wskazówka do przepisu

  • ewa
    mąka 2 szczypty?????

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: