Kruche z budyniem i jabłkami

Oceń ten przepis!

5/5 5 11 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 35 min.

  • Porcje 16

5/5 5 11 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

CIASTO KRUCHE:

MASA JABŁKOWA

MASA BUDYNIOWA

Przygotowanie:

  1. CIASTO KRUCHE: Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać pokrojoną margarynę,cukier i jajka,zagnieść ciasto.
  2. Podzielić ciasto na 2 części,włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
  3. MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  4. Do rondla włożyć masło rozpuścić,dodać starte jabłka,chwilę przesmażyć.
  5. Do przesmażonych jabłek,wsypać galaretki dokładnie wymieszać,odstawić.
  6. Połowę ciasta zetrzeć na tarce do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową.
  7. MASA BUDYNIOWA 2 szkl mleka zagotować z 4 łyżkami cukru.
  8. W pozostałej szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszając do zgęstnienia.
  9. Gorący budyń wylać na masę jabłkową.
  10. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych otworach na masę budyniową.
  11. Ciasto wstawić do piekarnika,piec w 180 stop.przez ok.35 minut

Opis przepisu:

Ciasto kruche z jabłkami i budyniem to szarlotka w zupełnie nowej odsłonie. Do podsmażonych na maśle jabłek dodajemy Galaretki cytrynowy smak WINIARY, a na masę jabłkową wykładamy jeszcze jedną warstwę – budyniową. Ciasto kruche z jabłkami i budyniem podawaj posypane cukrem pudrem i zajadaj z filiżanką ulubionej kawy.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?