1

2

Przepisy

Filet z dorsza po szlachecku

5/5

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 20 minut

porcje: 4 porcje

kalorie: 369 kcal / porcja

Filet z dorsza po szlachecku to nieco unowocześniona wersja staropolskiego przepisu. Subtelnie doprawiony cytryną i przyprawą Ziarenka Smaku, smażony, a następnie zapiekany w morelach duszonych w czerwonym wytrawnym winie, z Przyprawą do zup oraz cynamonem i imbirem. Doskonały z białym ryżem oraz sałatą ze śmietaną lub winegretem.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Filety oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU i skrop sokiem z połowy cytryny.
  2. Morele namocz w ciepłej wodzie przez 15 minut (możesz wykorzystać morele z puszki, wówczas nie wymagają moczenia), drobno pokrój, połącz z winem, cynamonem i imbirem.
  3. Masę morelową gotuj przez 10 minut, po czym zmiksuj i dopraw do smaku Przyprawą w płynie i sokiem z cytryny.
  4. Filety obtocz w mące, usmaż na rozgrzanym oleju.
  5. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, układaj w nim usmażonego dorsza, polej sosem morelowym i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  6. Upieczoną rybę podawaj z ryżem i sałatą.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: