Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Filet z dorsza po szlachecku

  • czas Łączny czas: 35 min (Przygotowanie: 15 min Oczekiwanie 20 min)
  • porcji Porcji: 4
  • kalorie Kalorie: 369 kcal / 1 porcję

Filet z dorsza po szlachecku to nieco unowocześniona wersja staropolskiego przepisu. Subtelnie doprawiony cytryną i przyprawą Ziarenka Smaku, smażony, a następnie zapiekany w morelach duszonych w czerwonym wytrawnym winie, z Przyprawą do zup oraz cynamonem i imbirem. Doskonały z białym ryżem oraz sałatą ze śmietaną lub winegretem.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Filety oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU i skrop sokiem z połowy cytryny.
  2. Morele namocz w ciepłej wodzie przez 15 minut (możesz wykorzystać morele z puszki, wówczas nie wymagają moczenia), drobno pokrój, połącz z winem, cynamonem i imbirem.
  3. Masę morelową gotuj przez 10 minut, po czym zmiksuj i dopraw do smaku Przyprawą w płynie i sokiem z cytryny.
  4. Filety obtocz w mące, usmaż na rozgrzanym oleju.
  5. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, układaj w nim usmażonego dorsza, polej sosem morelowym i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  6. Upieczoną rybę podawaj z ryżem i sałatą.
Kalorie: 1476 kcal / 4 porcję

Potrzebne składniki:

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Filet z dorsza po szlachecku
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Filet z dorsza po szlachecku

Wydrukuj przepis

Filet z dorsza po szlachecku

Zgłoś przepis do moderacji