Ciasto z nadzieniem dyniowym

Oceń ten przepis!

4/5 4 61 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 28 min.

  • Oczekiwanie 2 godz.

  • Porcje 16

4/5 4 61 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Nadzienie

Przygotowanie:

  1. Dynię pokrój w kostkę i przełóż do naczynia do zapiekania.
  2. Dolej 0,5 szklanki wody, przykryj i wstaw do piekarnika na 30 minut w temperaturze 200 stopni.
  3. Wystudź upieczoną dynię, w tym czasie utrzyj jajka z cukrem.
  4. Do ucieranych jaj dodaj dynię, cynamon, imbir i szczyptę soli oraz mleko. Całość dokładnie zmiksuj.
  5. Piekarnik nastaw na 220 stopni i przygotuj ciasto.
  6. Mąkę posiekaj z cukrem, masłem i proszkiem do pieczenia.
  7. Dodaj jajo i śmietanę i dokładnie zagnieć ciasto.
  8. Wyrobione ciasto włóż w woreczku do lodówki na 30 minut.
  9. Tortownicę wyłóż ciastem, na to wylej masę dyniową
  10. Piecz 15 minut w 220 stopniach, a potem 30 minut w 180 stopniach.
  11. Po upieczeniu ciasto schłódź.

Opis przepisu:

Półkruche ciasto zapiekane ze słodkim nadzieniem z dyni, skondensowanego mleka, cynamonu i imbiru. Ciasto z nadzieniem dyniowym to idealna propozycja na jesienne podwieczorki, ale możesz je przygotowywać przez cały rok korzystając z mrożonej dyni. Do ciasta wykorzystaj Cukier wanilinowy WINIARY, a zapach podczas pieczenia rozniesie się w całym domu. Ciasto z nadzieniem dyniowym podawaj z odrobiną sosu czekoladowego lub Bitej śmietany WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?