1

2

Przepisy

Ciasto z nadzieniem dyniowym

4/5 4 56 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 75 minut

porcje: 16 porcji

212 calories kalorie: 212 kcal / porcja

Półkruche ciasto zapiekane ze słodkim nadzieniem z dyni, skondensowanego mleka, cynamonu i imbiru. Ciasto z nadzieniem dyniowym to idealna propozycja na jesienne podwieczorki, ale możesz je przygotowywać przez cały rok korzystając z mrożonej dyni. Do ciasta wykorzystaj Cukier wanilinowy WINIARY, a zapach podczas pieczenia rozniesie się w całym domu. Ciasto z nadzieniem dyniowym podawaj z odrobiną sosu czekoladowego lub Bitej śmietany WINIARY.

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Nadzienie

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni i najpierw przygotuj nadzienie
  2. Dynię pokrój w kostkę i przełóż do naczynia do zapiekania
  3. Dolej 0,5 szklanki wody, przykryj i wstaw do piekarnika na 30 minut
  4. Wystudź upieczoną dynię, w tym czasie utrzyj jajka z cukrem
  5. Do ucieranych jaj dodaj dynię, cynamon, imbir i szczyptę soli oraz mleko
  6. Dokładnie zmiksuj
  7. Piekarnik nastaw na 220 stopni i przygotuj ciasto
  8. Mąkę posiekaj z cukrem, masłem i proszkiem do pieczenia
  9. Dodaj jajo i śmietanę i dokładnie zagnieć ciasto
  10. Wyrobione ciasto włóż w woreczku do lodówki na 30 minut
  11. Tortownicę wyłóż ciastem, na to wylej masę dyniową
  12. Piecz 15 minut w 220 stopniach a potem 30 minut w 180 stopniach
  13. Po upieczeniu ciasto schłodź

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: