Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Japoniec

  • japoniec-2-184019.jpg
  • czas Łączny czas: 70 min (Przygotowanie: 20 min Oczekiwanie 50 min)
  • porcji Porcji: 16
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Ciasto makowiec z jabłkami i kaszą

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Białka oddzielić od żółtek
  2. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.
  3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  4. Do ubitej masy żółtkowej dodać, kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, jabłka i kilka kropel olejku migdałowego,wymieszać, dodać bakalie.
  5. Białka jaj ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do masy.
  6. Wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach 20x36 cm, przelać ciasto na blachę, piec w 180 stop, przez 50 minut.
  7. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na połowę.
  8. MASA BUDYNIOWA Do rondla wlać 1,5 szkl mleka, dodać margarynę, cukier, zagotować
  9. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem, wlać na gotujące się mleko, mieszając zagotować.
  10. POLEWA Margarynę roztopić w rondelku. Do miski wybić jajko, dodać cukier , kakao, wymiksować. Do wymiksowanych składników, wlewać stopniowo gorącą margarynę,ucierając do zgęstnienia polewy.
  11. PRZEŁOŻENIE CIASTA Na pierwszą połowę ciasta, wyłożyć gorący budyń, przykryć ciastem i polać polewą czekoladową.
Kalorie: - kcal / 16 porcję

Potrzebne składniki:

  • MASA BUDYNIOWA
  • jajek (9 sztuk)
  • jabłek (1,5 kg)
  • margaryna (1 kostka)
  • olejek migdałowy (1 dag)
  • cukier puder (40 dag)
  • kasza manna (9 łyżek)
  • zmielonego maku (40 dag)
  • bakalie (1 dag)
  • proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • tłuszcz (1 dag)
  • budynie śmietankowe (2 opakowania)
  • mleka (0,5 l)
  • margaryny (1 kostka)
  • cukier (2 łyżki)
  • POLEWA
  • jajko (1 sztuka)
  • kakao (3 łyżki)
  • cukru (3 łyżki)
  • margaryny (0,5 kg)

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 19 września 2013
    Winairy531800

    piekę podobne ciasto, ale bez masy budyniowej. Przy kolejnym wypieku spróbuję skorzystać z tego przepisu

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Japoniec
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Japoniec

Wydrukuj przepis

Japoniec

Zgłoś przepis do moderacji