1

2

Przepisy

Japoniec

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 50 minut

porcje: 16 porcji

Ciasto makowiec z jabłkami i kaszą

składniki:

Liczba porcji:

MASA BUDYNIOWA

POLEWA

Przygotowanie:

  1. Białka oddzielić od żółtek
  2. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.
  3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  4. Do ubitej masy żółtkowej dodać, kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, jabłka i kilka kropel olejku migdałowego,wymieszać, dodać bakalie.
  5. Białka jaj ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do masy.
  6. Wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach 20x36 cm, przelać ciasto na blachę, piec w 180 stop, przez 50 minut.
  7. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na połowę.
  8. MASA BUDYNIOWA Do rondla wlać 1,5 szkl mleka, dodać margarynę, cukier, zagotować
  9. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem, wlać na gotujące się mleko, mieszając zagotować.
  10. POLEWA Margarynę roztopić w rondelku. Do miski wybić jajko, dodać cukier , kakao, wymiksować. Do wymiksowanych składników, wlewać stopniowo gorącą margarynę,ucierając do zgęstnienia polewy.
  11. PRZEŁOŻENIE CIASTA Na pierwszą połowę ciasta, wyłożyć gorący budyń, przykryć ciastem i polać polewą czekoladową.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: