1

2

Przepisy

MAKOWIEC Z MORELAMI

5/5

przygotowanie: 90 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 30 porcji

Makowiec z morelami, ciasto z makiem i owocami, pyszne.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. BISZKOPT: Żółtka utrzeć z wodą, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z żółtkami. Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, mak i mąkę ziemniaczaną. Całość dodać do żółtkowej masy i bardzo delikatnie wymieszać.
  2. Podłużną formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć w nią ciasto. Piec z nagrzanym piekarniku 15-20 minut w temp. 150 stop. C. Wystudzić.
  3. MASA: Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Morele odsączyć. Odłożyć 6 moreli, pozostałe pokroić w drobna kostkę i zmieszać z sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu, połączyć z kawałkami moreli.
  4. Biszkopt przekroić ostryn nożem w poprzek trzy razy. Ułożyć cztery placki obok siebie. Żelatynę namoczyć i rozpuścić. Szklankę śmietany ubić na sztywno z cukrem i żelatyną.
  5. Posmarować nią trzy dolne placki. Na śmietanę położyć pokrojone morele. Ułożyć placki jeden na drugim. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i posmarować nią ciasto dookoła. Resztą śmietany napełnić szprycę z gwiaździstym otworem i wycisnąć na ciasto. Udekorować pokrojonymi morelami i wiórkami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: