Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

MAKOWIEC Z MORELAMI

  • czas Łączny czas: 150 min (Przygotowanie: 90 min Oczekiwanie 60 min)
  • porcji Porcji: 30
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Makowiec z morelami, ciasto z makiem i owocami, pyszne.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. BISZKOPT: Żółtka utrzeć z wodą, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z żółtkami. Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, mak i mąkę ziemniaczaną. Całość dodać do żółtkowej masy i bardzo delikatnie wymieszać.
  2. Podłużną formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć w nią ciasto. Piec z nagrzanym piekarniku 15-20 minut w temp. 150 stop. C. Wystudzić.
  3. MASA: Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Morele odsączyć. Odłożyć 6 moreli, pozostałe pokroić w drobna kostkę i zmieszać z sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu, połączyć z kawałkami moreli.
  4. Biszkopt przekroić ostryn nożem w poprzek trzy razy. Ułożyć cztery placki obok siebie. Żelatynę namoczyć i rozpuścić. Szklankę śmietany ubić na sztywno z cukrem i żelatyną.
  5. Posmarować nią trzy dolne placki. Na śmietanę położyć pokrojone morele. Ułożyć placki jeden na drugim. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i posmarować nią ciasto dookoła. Resztą śmietany napełnić szprycę z gwiaździstym otworem i wycisnąć na ciasto. Udekorować pokrojonymi morelami i wiórkami.
Kalorie: - kcal / 30 porcję

Potrzebne składniki:

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

MAKOWIEC Z MORELAMI
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

MAKOWIEC Z MORELAMI

Wydrukuj przepis

MAKOWIEC Z MORELAMI

Zgłoś przepis do moderacji