Kaszubska zupa rybna

Oceń ten przepis!

3/5 3 17 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 4

3/5 3 17 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ryby oczyść, wypatrosz, ściągniaj z nich ciemną skórę, odetnij płetwy i ogon, posól i pozostaw na 0,5 godziny.
  2. Warzywa obierz i włóż do garnka, dodaj przyprawy i zalej 1,5 l wody.
  3. Dodaj sok z cytryny i kostki bulionowe.
  4. Włóż ryby, gotuj 10 minut na wolnym ogniu i wyjmij ostrożnie z wywaru.
  5. Śmietanę wymieszaj z mąką, wlej do zupy i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Ryby zalej zupą.

Opis przepisu:

Wyśmienita kaszubska zupa rybna wcale nie ustępuje słynnej francuskiej bouillabaisse. Najlepsza na świeżych flądrach, z dodatkiem aromatycznego Bulionu warzywnego WINIARY, cebuli i marchewki, doprawiona sokiem z cytryny, liściem laurowym i zielem angielskim. Trzeba tylko pilnować, żeby ryba się nam nie rozgotowała, a potem wyjmować ją ostrożnie łyżką cedzakową. Zupę z flądry zagęszczamy mąką z kwaśną śmietaną i podajemy z kawałkami ryby, posypaną natką pietruszki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?