1

2

Przepisy

Ferkase

5/5 5 4 5 1

przygotowanie: 35 minut

porcje: 4 porcje

1047 calories kalorie: 1047 kcal / porcja

Kaszubski specjał: udka z kurczaka, gotowane z warzywami w Rosole królewskim, podawane z ryżem oraz śmietanowo-cytrynowym białym sosem z rodzynkami.

składniki:

Liczba porcji:

sos:

Przygotowanie:

  1. Udka zalej zimną wodą, zagotuj, dodaj warzywa, kostki rosołowe i przyprawy.
  2. Gotuj około 1 godziny na bardzo małym ogniu.
  3. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
  4. sos:
  5. Masło rozpuść, dodaj mąkę, zasmaż i rozprowadź rosołem (około 2 szkl.).
  6. Do sosu dodaj żółtka połączone ze śmietaną.
  7. Dopraw sokiem z cytryny i cukrem. Dodaj sparzone rodzynki.
  8. Na dużym półmisku ułóż ryż, mięso i polej sosem.
  9. Udekoruj warzywami z rosołu.
  10. Rosół podawaj oddzielnie z makaronem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: