składniki:
liczba porcji:
Ciasto





Przygotowanie:
- Przesiej mąkę na stolnicę. W mące zrób wgłębienie i wbij tam jajka. Dodaj masło, sól, cukier puder i mleko. Zagnieć ciasto.
- Zagniecione ciasto zawiń w folię aluminiową i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
- Jabłka wymieszaj z Budyniem (proszkiem). Ponownie zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części i rozwałkuj.
- Tortownicę wysmaruj i posyp bułką tartą.
- Do przygotowanej tortownicy włóż jedną część ciasta. Na cieście rozłóż masę jabłkową i przykryj drugą częścią ciasta.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj 10 minut.
- Posmaruj jajkiem i wstaw ponownie na 30-40 minut.
- Ciasto pokrój na trójkąty i podawaj z kulkami lodów waniliowych.
Opis przepisu:
Autor: WINIARYSzarlotkę na ciepło z lodami przyrządzamy na kruchym spodzie, więc ciasto trzeba szybciutko zarabiać i błyskawicznie schłodzić, żeby nie stwardniało. Do jabłkowego nadzienia najlepiej użyć gotowych jabłek prażonych ze słoika, które mieszamy z Budyniem o smaku wanilinowym WINIARY. Nadzienie układamy między płatami ciasta w okrągłej tortownicy, a po upieczeniu ciasto podajemy na gorąco, pokrojone w trójkąty, z kulkami lodów waniliowych. Zajadamy ze smakiem, nie bacząc na kalorie ;)
Podobne przepisy: