1

2

Przepisy

Szarlotka na ciepło z lodami

4/5

przygotowanie: 20 minut

porcje: 12 porcji

kalorie: 313 kcal / porcja

Szarlotkę na ciepło z lodami przyrządzamy na kruchym spodzie, więc ciasto trzeba szybciutko zarabiać i błyskawicznie schłodzić, żeby nie stwardniało. Do jabłkowego nadzienia najlepiej użyć gotowych jabłek prażonych ze słoika, które mieszamy z Budyniem o smaku wanilinowym WINIARY. Nadzienie układamy między płatami ciasta w okrągłej tortownicy, a po upieczeniu ciasto podajemy na gorąco, pokrojone w trójkąty, z kulkami lodów waniliowych. Zajadamy ze smakiem, nie bacząc na kalorie ;)

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę.
  2. W mące zrób wgłębienie i wbij tam jajka. Dodaj masło, sól, cukier puder i mleko. Zagnieć ciasto.
  3. Zagniecione ciasto zawiń w folię aluminiową i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
  4. Jabłka wymieszaj z Budyniem (proszkiem).
  5. Ponownie zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części i rozwałkuj.
  6. Tortownicę wysmaruj i posyp bułką tartą.
  7. Do przygotowanej tortownicy włóż jedną część ciasta.
  8. Na cieście rozłóż masę jabłkową i przykryj drugą częścią ciasta.
  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj 10 minut.
  10. Posmaruj jajkiem i wstaw ponownie na 30-40 minut.
  11. Ciasto pokrój na trójkąty i podawaj z kulkami lodów waniliowych.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: