Szarlotka na ciepło z lodami

Oceń ten przepis!

4/5 4 43 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 12

4/5 4 43 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę. W mące zrób wgłębienie i wbij tam jajka. Dodaj masło, sól, cukier puder i mleko. Zagnieć ciasto.
  2. Zagniecione ciasto zawiń w folię aluminiową i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
  3. Jabłka wymieszaj z Budyniem (proszkiem). Ponownie zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części i rozwałkuj.
  4. Tortownicę wysmaruj i posyp bułką tartą.
  5. Do przygotowanej tortownicy włóż jedną część ciasta. Na cieście rozłóż masę jabłkową i przykryj drugą częścią ciasta.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj 10 minut.
  7. Posmaruj jajkiem i wstaw ponownie na 30-40 minut.
  8. Ciasto pokrój na trójkąty i podawaj z kulkami lodów waniliowych.

Opis przepisu:

Szarlotkę na ciepło z lodami przyrządzamy na kruchym spodzie, więc ciasto trzeba szybciutko zarabiać i błyskawicznie schłodzić, żeby nie stwardniało. Do jabłkowego nadzienia najlepiej użyć gotowych jabłek prażonych ze słoika, które mieszamy z Budyniem o smaku wanilinowym WINIARY. Nadzienie układamy między płatami ciasta w okrągłej tortownicy, a po upieczeniu ciasto podajemy na gorąco, pokrojone w trójkąty, z kulkami lodów waniliowych. Zajadamy ze smakiem, nie bacząc na kalorie ;)

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?