1

2

Przepisy

Rolada z mięsa mielonego z warzywami

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 25 minut

oczekiwanie: 50 minut

porcje: 4 porcje

Roladę z mięsa mielonego można nadziewać warzywami, grzybami, jajkami i czym tylko chcemy, a efekt będzie zawsze doskonały. Moja rolada jest niewielka i usmażyam ją na patelni, ale można upiec również w piekarniku.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone wymieszać w misce z przyprawami. Dodać jajko, bułkę tartą i  ser. Dobrze wyrobić masę
  2. Mięso rozłożyć na folii spożywczej/ nasmarowanej lekko olejem lub oliwą/ , przykryć także z góry i uformować prostokąt o grubości kilku milimetrów.
  3. Zdjąć folię z wierzchu i rozłożyć na mięsie plastry wędliny,
  4. ugotowany, odsączony /przyprawiony solą i pieprzem/ szpinak i ugotowane warzywa pokrojone w kostkę.
  5. Zwinąć roladę .
  6. Mięso w folii wstawić do lodówki na ok.30-40 min.
  7. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na gorącą położyć roladę /po zjęciu folii/.
  8. Smażyć z każdej strony do zarumienienia się mięsa,
  9. ............podlać szklanką wytrawnego wina. Odparować alkohol, przykryć patelnię i dusić mięso ok.15-20 min. przewracając je kilka razy. Podlać bulionem.
  10. Doskonałym dodatkiem do mięsa są ziemniaki pieczone w piekarniku.Wystarczy kilka ziemniaków pokokroić w plastry, podgotować kilka minut, odcedzić, przełozyć na blaszkę,doprawić do smaku ,skropić oliwa i podpiec w piekarniku.
  11. Upieczoną roladę pokroić w plastry i podawać z dowolną sałatką i ziemniaczkami.
  12. Plastry mięsa można podać na zimno z dodatkiem czerwonego i zielonego pesto.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: