Rolada z mięsa mielonego z warzywami

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 7 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 4

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

mięso

nadzienie

oraz

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone wymieszać w misce z przyprawami. Dodać jajko, bułkę tartą i  ser. Dobrze wyrobić masę
  2. Mięso rozłożyć na folii spożywczej/ nasmarowanej lekko olejem lub oliwą/ , przykryć także z góry i uformować prostokąt o grubości kilku milimetrów.
  3. Zdjąć folię z wierzchu i rozłożyć na mięsie plastry wędliny, ugotowany, odsączony /przyprawiony solą i pieprzem/ szpinak i ugotowane warzywa pokrojone w kostkę.
  4. Zwinąć roladę. Mięso w folii wstawić do lodówki na ok.30-40 min.
  5. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na gorącą położyć roladę /po zjęciu folii/.
  6. Smażyć z każdej strony do zarumienienia się mięsa, podlać szklanką wytrawnego wina. Odparować alkohol, przykryć patelnię i dusić mięso ok.15-20 min. przewracając je kilka razy. Podlać bulionem.
  7. Upieczoną roladę pokroić w plastry i podawać z dowolną sałatką i ziemniaczkami.
  8. Plastry mięsa można podać na zimno z dodatkiem czerwonego i zielonego pesto.

Opis przepisu:

Roladę z mięsa mielonego można nadziewać warzywami, grzybami, jajkami i czym tylko chcemy, a efekt będzie zawsze doskonały. Moja rolada jest niewielka i usmażyam ją na patelni, ale można upiec również w piekarniku.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?